Nyheter

Flere skal returneres til Nord- og Vest-Afrika

Over 28.300 er tvangssendt ut av Norge på de blåblås vakt. Nå senker regjeringen ambisjonsnivået på tvangsreturer, men flere skal bli sendt hjem til land i Nord- og Vest-Afrika.

– Selv om tilstrømning over det sentrale Middelhavet har avtatt de siste månedene, er potensialet for ankomster av migranter fra Nord- og Vest-Afrika til Europa fremdeles stor, og strømmen over det vestlige Middelhavet er økende. Det er derfor ønskelig å prioritere arbeidet mot dette området i enda større grad, forklarer Torkil Åmland (Frp), statssekretær for innvandrings- og integreringsministeren, i en e-post til Vårt Land.

Mennesker som ikke har lovlig opphold i Norge skal ut – og det skal sendes tydelige signal til omverdenen: Norge fører en aktiv returpolitikk, melder justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i statsbudsjettet for 2018:

Signaleffekt

«Politiet skal vektlegge (...) strategiske forhold, som for eksempel returer som gir signaleffekt og kan ha innvirkning på tilstrømningen fremover», skriver Justisdepartementet.

For å få enda flere sendt ut, oppretter Frp-statsrådene en ny stilling:

«(...) en ny spesialutsending for Nord- og Vest-Afrika med formål om forbedrede returforutsetninger til området.»

Departementet opplyser til Vårt Land at de per i dag har 13 spesialutsendinger for utlendingssaker utstasjonert «ved relevante norske ambassader».

LES MER: Asylsøkere fordufter fra Norge 

Måltall

Solberg-regjeringen har i alle år siden den overtok i oktober 2013 brukt store ressurser på å sende ut personer som mangler lovlig opphold i Norge.

Fra 1. november 2013 til 30. september i år har Politiets utlendingsenhet (PU) tvangsutsendt hele 28.327 personer. PU er i Solberg I-perioden blitt sterkt styrket og teller nå 850 ansatte.

De siste årene har Justisdepartementets politiske ledelse pålagt PU et høyt årlig måltall: 9.000 uten lovlig opphold skal ut hvert år.

Justeres

Selv med økte ressurser har ikke PU klart å nå måltallet, og nå når tilstrømningen av asylsøkere til Norge samtidig avtar kraftig, så tar statsrådene Listhaug og Amundsen og justerer måltallet ned i statsbudsjettet for 2018:

«Den intensiverte innsatsen på retur av personer uten lovlig opphold og avdekking av saker hvor personer har fått innvilget oppholdstillatelse på uriktig grunnlag, opprettholdes. Samtidig foreslås måltallet for returer av personer uten lovlig opphold nedjustert til 7500. Dette er en mer realistisk ambisjon gitt dagens forutsetninger, med lave asylankomster og relativt høy innvilgelsesprosent på de som kommer», skriver Justisdepartementet, og varsler oppjustering om bildet endrer seg inn i 2018:

«Dersom returforutsetningene endrer seg i løpet av 2018, vil Regjeringen vurdere dette på nytt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Det er viktig at politiet prioriterer returer som gir best mulig samlet effekt og måloppnåelse.»

Kontakt

Den nye spesialutsendingen for Nord- og Vest-Afrika skal reise rundt i regionen og berede grunnen for tvangsutsendelser fra Norge.

– På tross av at alle land har en folkerettslig forpliktelse til å ta tilbake egne borgere, er retur av personer uten lovlig opphold utfordrende til mange land. Samarbeidet med opprinnelsesland er i stor grad avhengig av personlig kontakt og tett oppfølging, skriver statssekretær Åmland.

Han forklarer spesialutsendingen for Nord- og Vest-Afrika slik:

– Flere land i Nord-Afrika er både avsender-, transitt- og mottakerland for migranter og flyktninger. Et tettere samarbeid er derfor relevant også for disse landene.

Effektive

Politiets utlendingsenhet hilser den nye spesialutsendingen velkommen. Vedkommende skal særlig samarbeide tett med innenriksdepartementene og politiet i regionen, med særlig vekt på verifikasjon av identitet og returavtaler.

– Regionen har høy prioritet, og vi mener etableringen av en ny spesialutsending i regionen vil styrke dette arbeidet ytterligere, sier kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset.

Han vil ikke ut med konkret land som Norge skal intensivere samarbeidet med:

– Generelt kan vi likevel si at vi har et godt samarbeid med svært mange land, og vi utmerker oss i europeisk sammenheng når det gjelder å effektuere returer, opplyser Drageset i PU.

Støttekutt

I Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) kan de se behovet for Justisdepartementets nye spesialutsending i Nord- og Vest-Afrika, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen.

Men, understreker Martinsen, NOAS kan ikke se behovet for at regjeringen beholder et stort PU når måltallet blir barbert ned fra 9.000 årlige, tvangsmessige uttransporteringer til 7.500:

– Nå er alle de enkle utvisningene unnagjort, nå venter de mange vanskelige. I flere saker trenger folk rettshjelp, som blant annet NOAS har ytet. Men nå kutter regjeringen i gratis rettshjelp til asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden.

Justisdepartementet foreslår å kutte 1,1 millioner i støtte til NOAS' rettshjelpsarbeid i statsbudsjettet for 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter