Nyheter

Flere nordafrikanske land forbyr nikab og burka

Etter en rekke terrorangrep følger Tunisia etter flere andre muslimske land og forbyr ansiktsdekkende klesplagg.

Tunisia er sist ut i en rekke av muslimske land i Nord- og Vest-Afrika som forbyr full ansiktsdekning, i et forsøk på å bekjempe terrorisme og islamsk radikalisering. Det skriver danske Kristeligt dagblad.

Terrorangrep

Regjeringsleder Youssef Chahed har varlet et forbud mot nikab i offentlige bygninger, etter at landet har blitt rammet av tre terrorangrep på to uker.

Nikab var lenge forbudt i Tunisia, under de sekulære presidentene Zine El Abidine Ben Ali og Habib Bourguiba. I 2011 ble forbudet opphevet.

LES OGSÅ: Krenker niqab-forbud fri religionsutøvelse?

Algerie har de senere årene også skjerpet inn reglene for å bære ansiktsdekkende plagg i offentlige administrasjonsbygg. I Marokko er det blitt innført et forbud mot salg og produksjon av burka.

Saudiarabisk innflytelse

Også sør for Sahara har det blitt innført forbud mot nikab i hele eller deler av en rekke muslimske land, deriblant Kamerun, Tchad og Senegal.

Men den voksende motstanden mot nikab skyldes ikke bare frykt for terrorisme og radikalisering, påpeker Michael Ayari fra tenketanken International Crisis Group i Tunisia.

– Utbredelsen av nikab er et uttrykk for Saudia-Arabias økende innflytelse både i Vest- og Nord-Afrika. Saudia-Arabia bruker mye penger på salafistisk misjonsarbeid i disse landene, og et forbud mot nikab er derfor et signal om at man vil stanse denne innflytelsen. Selvom salafisme ikke automatisk fører til jihad, er det en doktrinær forbindelse mellom salafisme og for eksempel den islamske stats radikale sunni-islam, og i det perspektivet gir det mening å innlemme salafismen, sier Ayari.

LES OGSÅ: Frykter nikabforbud vil fremme hat mot hijabbrukere

Politisk spill

Men i Tunisia er nikab-forbudet også et politisk trekk, mener Ayari. Han påpeker at Chaheds Nina Tunes-parti er i koalisjon med det islamske Ennahda-partiet.

– Ennahda springer ut av Det muslimske brorskap, som er Saudi-Arabias og salafismens fiender. Ved å angripe salafismen strekker Chahed ut en hånd til regjeringspartneren, i forkant av valget senere i år, sier Ayari.

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter