Nyheter

Flere muslimer vil inn

Ahmadiyya-muslimene ønsker å bli medlemmer i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. – Vi benytter sjansen når Islamsk Råd er ute, sier talsmann.

– Så lenge Islamsk Råd (IRN) har vært i med i Samarbeidsrådet for tros- og livssyn (STL) har vi ikke hatt en sjanse på grunn av vedtektene i STL. Nå når de har pause, åpner det seg en mulighet som vi vil benytte, sier talsmann for ahmadiyya-muslimene i Norge, Mahmod Ahmad.

Ifølge vedtektene kan nye medlemmer bare tas opp ved enstemmighet. Det betyr at ett trossamfunn alene kan blokkere for nye medlemmer. I oktober ble det klart at IRN tok en pause på et halvt år fra dialogarbeidet i STL. Årsaken er samarbeidsproblemer.

– Forfulgt

Ahamdiyya-muslimene er opptatt av religionsdialog og har siden 80-tallet arrangert Religionenes dag – et interreligiøst forum.

– Vi er opptatt av å finne hva vi kan bygge på i stedet for det som skiller oss. Vi er alle først og fremst mennesker og derfor er godhet mot menneske en viktig del av vår tro, sier Ahmad.

– Dere har ikke søkt om medlemskap tidligere. Fryktet dere at IRN ville blokkere dere?

– Det er ingen frykt, men en realitet. Vi vet hva som skjer i resten av verden hvor våre søstre og brødre som er ahmadiyya-muslimer blir forfulgt og drept for sin tro bare fordi de sier de er muslimer, sier Ahmad.

Av mange andre muslimer blir ahmadiyyaene sett på som kjettere, blant annet fordi grunnleggeren av bevegelsen gjør krav på profetdømme. Vårt Land vet at IRN-representanter internt i STL har vært kritiske til at ahmadiyya-muslimene skal få innflytelse i STL.

LES OGSÅ: Dette tiltrekker meg mest ved islam

– Uunngåelig samarbeid

Muslimsk Dialognettverk (MDN) har også søkt om å få bli medlemmer av STL. MDN er satt sammen av moskeer som i høst meldte seg ut av IRN på grunn av konflikter.

– Det er helt naturlig for oss å være der religioner møtes. En framtid uten slike møteplasser er ikke bra, sier styreleder Senaid Kobilica.

Han viser til at MDN-representantene har lang erfaring med religionsdialog og har et bredt kontaktnett.

– Hva synes du om at ahmadiyya-muslimene også har søkt om opptak i STL?

– Det er deres rett å søke om medlemskap. STL handler ikke om teologi, sier Kobilica som var leder for IRN fra 2007-2012.

– Ser du fram til å samarbeide med dem?

– Det er uunngåelig at vi møtes på STL-arenaen. Når det kommer til felles temaer som er på agendaen i STL, er det selvfølgelig at man deltar sammen.

– De forteller selv at de ikke har søkt om opptak tidligere fordi de visste at de ville bli blokkert av IRN.

– Jeg vet ikke hvorfor de sier det.

– Gjorde du noe for å ønske dem velkommen i STL da du var IRN-leder?

– Jeg tror ikke deres deltakelse i STL var et tema under min periode.

– Hva er ditt forhold til ahmadiyya-muslimene?

– Jeg ønsker ikke å gå inn på det nå. STL handler ikke om teologi, så det er et annet tema som det ikke passer å snakke om nå.

– Vil dere samarbeide med IRN når de er tilbake fra pausen?

– Vi vil selvsagt samarbeide med dem og andre moskeer på lik linje som vi jobber med andre trossamfunn.

Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, har ikke besvart Vårt Lands henvendelser.

LES OGSÅ: Fremmer feministisk islam

Spiritualister

Årsmøtet i STL skal også ta stilling til om Sjamanistisk Forbund og Norsk Spiritualistisk Trossamfunn (NST) kan bli medlemmer. NST søkte også i fjor, men da fikk de nei ut fra en «helhetsvudering».

– Det er veldig synd at en gruppe skal kunne avvise andre religioner. Jeg ville skjønt det om det var mange like trossamfunn, men når det kommer noe som er klart annerledes, bør man heller inkludere enn ekskludere, sier styreleder i NST Andre Kirsebom.

NST, som har over 900 medlemmer, vil være med i STL fordi de ønsker å bli sett på som en seriøs aktør på religionsfeltet.

– Gjennom samarbeidet i STL kan det bli lettere å nå fram til andre mennesker, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter