Politikk

Flere kristne skolelag får serveringsnekt – blir beskyldt for lokking

Skolelagselever på ungdomsskoler på Sørlandet blir nektet å servere mat under andakter i skoletiden. – Det blir sagt at boller og kaker er med på å lokke folk til skolelaget, sier Martin Wikstøl.

Bilde 1 av 2

– Skolelaget på Oddemarka ungdomsskole får ikke lov til å servere mat på sine skoleandakter, forteller Martin Wikstøl. Han er ansatt i Norges kristelige student og skoleungdomslag (NKSS) i Agder.

Skolelag er kristne møter arrangert av og for ungdommer i tilknytning til skolen. Møtene består av bønn og andakt, samt en lek eller noe å spise.

Nå viser det seg at flere skolelag på ungdomsskoler på Sørlandet, har fått serveringsnekt.

LES OGSÅ: – Boller lokker ungdommer til andakt

Nektet servering

– Det blir sagt at boller og kaker er med på å lokke folk til skolelaget, forteller skolelagsarbeider Wikstøl, som sammen med ungdommene har vært i møter med ledelsen på Oddemarka ungdomsskole.

Vårt Land lykkes ikke i å komme i kontakt med skoleledelsen mandag ettermiddag.

– Kristendommen står tradisjonelt sterkt på Sørlandet. Kan skolelagene får ikke-kristne elever til å føle seg utenfor?

– Det er et viktig spørsmål å stille. Men jeg opplever ikke at dette er et problem. Selv om det er store skolelagsmiljø noen steder på Sørlandet, er det absolutt ikke slik at disse elevene er i majoritet, selv ikke på de skolene med størst miljøer. Dette er et minoritetsfenomen, sier Wikstøl.

I dag finnes det om lag 200 skolelag på ungdomsskoler og videregående skoler i Norge.

LES MER: Nektes å holde møter i skoletiden

«Reell frivillig deltagelse»

Skolelaget på Oddemarka er ikke alene om å få serveringsnekt. Dagen meldte mandag at skolelaget på Tonstad skule i Sirdal kommune ikke lenger får lov til å servere mat under skolelagsmøter som avholdes i friminuttene. Bakgrunnen skal være en klage fra en av de foresatte på ungdomsskolen.

Enhetsleder for skole i Sirdal kommune, Anita Heiaas Haugen, forklarer til Dagen at matforbudet har bakgrunn i konkrete episoder ved skolen.

– Det har vært en praksis at de har hatt med seg bakevarer og gått gjennom skolens korridor på vei til klasserommet hvor de har lagsmøte, uttaler hun, og sier at dette kan «gi et ekstra insentiv til å delta på lagsmøtet».

– Poenget er at vi ønsker å være sikre på at det ikke oppfattes som et press. Det skal være reell frivillig deltakelse slik reglementet sier. Man skal ikke føle seg utenfor hvis man ikke deltar, sier Haugen til avisen.

LES MER: Kristne ungdommer tør ikke snakke om tro.

Uforståelig

Generalsekretær i NKSS, Karl-Johan Kjøde, sier hendelsene på Tonstad og Oddemarka skole er karakteristisk for en holdning Laget ofte møter i skolen.

– Men det er sjeldent vi får skriftlige eksempler på dette, sier Kjøde.

Han viser til at Kulturdepartementet i desember i fjor sendte ut et skriv der de oppfordrer kommuner og fylkeskommuner om å låne ut lokaler til elevfrivillighet i og utenfor skoletiden.

– Jeg mener mange i skoleverket har store kunnskapshull overfor elevfrivillighet, og at mange også preges av det han kaller en religiøs berøringsangst. Vi har Stortingets støtte i ryggen, selv om det er den lokale rektor som tar den avgjørende beslutningen, sier Kjøde.

– Hvordan vil dere følge opp saken videre?

– Jeg har ikke kommet i kontakt med Tonstad skule i dag. Men vi vil fortsette å støtte opp under de 200 lokallagene våre, og prøve å tette de kunnskapshullene og fordommene de møter, svarer Kjøde.

– Kan matservering føre til deltagelsespress?

– Det ironiske er at det som fører til press om å delta, er dette vedtaket. All mediaoppmerksomheten fører til at ungdommene føler seg nødt til å delta. Det kommer til å være mer press enn noen gang, sier Kjøde.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk