Nyheter

Flere kan bli siktet etter opprør på mottak

Politiet sier det kan bli aktuelt å sikte flere etter opprøret på et asylmottak i Lunner i Oppland torsdag. Ungdomsorganisasjonen Press ber om at det tas hensyn til de siktedes lave alder.

Situasjonen på asylmottaket i Lunner oppsto da en av beboerne som skulle flyttes, motsatte seg dette. Han fikk sympati og støtte av drøyt 20 beboere som forskanset seg i en gymsal og kastet stein mot politiet.

– Mannen som skulle flyttes, er overført til Politiets utlendingsenhet. De elleve andre er fortsatt siktet, men løslatt fra vår varetekt. De er transportert til andre asylmottak, opplyser politiadvokat Johan Petter Bærland i Vestoppland politidistrikt til NTB.

Innhenter informasjon

Politiet mener mannen som skulle flyttes, er over 18 år. De elleve andre er mindreårige.

Hendelsen førte til skader på flere av politibilene på stedet og en rekke ruter på mottaket ble knust.

– Vi jobber fortsatt med å innhente eksakt informasjon om skadeomfanget og hvem som var involvert. Det kan bli flere siktelser i saken, sier han.

Jourhavende jurist i Politiets utlendingsenhet, Anne Karin Storhaug, ønsker ikke å uttale seg om enkeltsaker.

– Men generelt så kan jeg si at dersom personer er involvert i straffbare handlinger eller uro og bråk på mottak, fører det til at vi prioriterer å få vedtak om utsendelse iverksatt, sier hun til NTB.

LES OGSÅ: – Flere burde hatt fosterhjem

– Først og fremst barn

De siktede etter opprøret på et asylmottak i Oppland, er først og fremst barn og må behandles deretter, mener Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

– Dette er barn som kommer fra krig og konflikt, flere av dem svært traumatisert, og med en kommunikasjonsform vi ikke er vant til. Kriminell oppførsel skal aldri aksepteres, men jeg ser det som et nederlag at enslige mindreårige asylsøkere så ofte blir omtalt som kriminelle i mediene, sier Press-leder Karoline Steen Nylander i en uttalelse.

Hun mener det er nødvendig med endringer i systemet.

– Omsorgsansvaret for enslige asylbarn må overføres til Barnevernet. Ikke minst må vi huske at barn først og fremst er barn, samme hvor de kommer fra. De enslige asylbarna må avkriminaliseres i samfunnsdebatten, sier hun.

©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter