Nyheter

Flere hetebølger 
i vente

Afrika må forberede seg på lengre, varmere og mer regelmessige hetebølger på grunn av den globale oppvarmingen, advarer forskere.

De siste årene har afrikanske land blitt rammet av hetebølger som har vært varmere og mer langvarige enn tidligere. I en ny studie slås det fast at slike hetebølger som i dag regnes som uvanlige, kan blir helt vanlige innen 2040 hvis klimautslippene på verdensbasis fortsetter å øke.

– Afrika er et av de mest sårbare kontinentene når det gjelder klimaendringer, og selv en moderat økning i global gjennomsnittstemperatur kan ha alvorlige konsekvenser for innbyggerne der, sier Jana Sillmann ved forskningsinstituttet Cicero, som har deltatt i arbeidet med studien.

LES OGSÅ: Sult i Etiopia - en historie vi har hørt før. Nå får den minimal medieoppmerksomhet

Fire ganger i året

Studien viser at både matproduksjon og forventet levealder vil kunne synke hvis utviklingen fortsetter, og regelmessige hetebølger blir en realitet.

– Nøyaktig hvordan hetebølger påvirker dødelighet og matproduksjon kommer an på hvor sårbart det rammede samfunnet og miljøet er, forklarer Sillmann.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Ifølge studien vil klimaendringene kunne føre til flere hetebølger overalt, ikke bare i Afrika. Men på grunn av sin geografiske plassering og tropiske klima kan det afrikanske kontinentet risikere hetebølger helt uavhengig av årstidene. Forskerne bak studien mener uvanlige hetebølger etter hvert kan oppstå så ofte som fire ganger i året – det vil si en farlig varmeperiode for hver årstid.

LES OGSÅ: Ayanth og 26 millioner andre barn trues av matmangel

LES OGSÅ: Øyner spire av håp i elendigheten

Uutholdelig

Klimaet i mange deler av Afrika preges av store naturlige variasjoner, noe som tidligere har gjort det vanskelig å beregne konsekvensene av den globale oppvarmingen her. Og det er vanskelig å si noe om hvor slike hetebølger vil oppstå oftest. Sillmann er likevel klar på at økte temperaturer vil gi store utfordringer.

– I mesteparten av Afrika er det allerede varmt store deler av året. Hetebølger som dette rammer derfor ekstra hardt, og er uutholdelig for mennesker og dyr, sier Sillmann.

Hun slår videre fast at drastiske reduksjoner i klimautslippene må til for å bremse effekten.

LES OGSÅ: «Ingenting har påvirket mennesker mer enn mangel på mat»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter