Nyheter

Flere grove russevoldtekter

Det er mellom 4 og 13 ganger så stor risiko for å bli voldtatt mens du er russ enn ellers.

Russefeiringen er godt i gang. 50.000 rød- og blåkledde ungdommer feirer i disse dager at ti års skolegang snart er over. Men feiringen går ikke helt uproblematisk for seg.

For første gang har Kripos kategorisert­ anmeldte russerelaterte voldtekter i fjor. Gjennomgangen viser at politiet mottok minst 11 anmeldelser i løpet av russetida i fjor. I tillegg kom det et fåtall anmeldelser i etterkant av feiringen.

– De sakene vi kikket på viste at det egentlig var lite beruselse­. Ofrene hadde drukket, men de lå ikke rett ut. Halvparten av voldtektene grenset til overfallsvoldtekt. Det skjer fort, og det var ingen flørtefase i forkant. Alle elleve tilfellene skjedde i forbindelse med toalettbesøk eller i skogkanten, sier politioverbetjent Birgit Dramdal Haukland ved Kripos.

– Gutta må ta ansvar

– Av de elleve tilfellene var det tre tilfeller der det var mer enn én gjerningsmann­. Det var også overraskende for oss, legger Dramdal Haukland til.

Blant gjerningsmennene var det både russ og ikke-russ som har oppsøkt russearrangementer.

Samtidig presiserer Kripos 
at når det er snakk om få saker,­ er det vanskelig å dra noen tydelige­ og generelle konklusjoner. Samtidig­ frykter de store­ mørketall­, særlig hva gjelder såkalte festvoldtekter der gjerningsmann og offer gjerne kjenner hverandre.

– Her er det gutta som må ta en større del av ansvaret. De må ta ansvar for seg selv og kompisene sine, og sørge for at man ikke havner i en situasjon der grensene er uklare. En voldtekt får store konsekvenser både for ofrene og de som utfører handlingene, råder Dramdal Haukland i Kripos.

LES OGSÅ: Foreldre, tanter og onkler bidrar til ro og orden på russetreff

Mangedobbel risiko

Selv om anmeldelsestallene er små, og dermed usikkerheten stor, kan man anslå at det inne-
bærer at russen har mellom 4 og 13 ganger­ så stor sannsynlighet for å utsettes­ for voldtekt enn 
andre.

Amnesty International har i en årrekke kjørt kampanjen NeiErNei­ inn mot russen for å hindre voldtekter i forbindelse­ med russefeiringen. Politisk rådgiver Patricia Kaatee sier at Amnesty har svært positive erfaringer­ med å samarbeide med russen.

– Vår erfaring med russen er at de er ekstremt opptatt av forebyggende arbeid mot voldtekt, og er svært positive til dette arbeidet, sier hun, og skryter også av russeorganisasjonene, arrangører og utstyrsdistributører.

LES OGSÅ: Ole Ivars «Ruller» med russen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter