Nyheter

Flere gir en geit

Symbolske julegaver under treet er mer populært i år enn for to år siden, ifølge tall fra Kirkens Nødhjelp. I tillegg tyder mye på at 2015 blir et toppår for innsamlingsaksjoner.

Snart ti i år har gått siden Kirkens Nødhjelp lanserte «gi en geit» som alternativ julegaveidé for «nordmenn som har alt». 250 kroner koster det å donere en geit på vegne av en venn. Pengene skaffer familier i fattige land en geit eller går til annet utviklingsarbeid.

Geite-kampanjen ble raskt populær. Omsetningstall for de symbolske gavene var i 2007 var på 8 millioner kroner. I 2012 lå kjøpesummen imidlertid på 3,3 millioner, og i 2013 på 2,9 millioner.

De to siste årene har tallene pekt oppover igjen. I 2014 endte beløpet på 4 millioner kroner. Og mens det fra januar til oktober 2014 kom inn 250.000 kroner, var det tilsvarende tallet for 2015 på 742.000 kroner. Omsetningen i november var på 1 million kroner begge år.

– Nyhetsverdien gjorde at gavene fikk stor oppslutning i starten. Det er derfor hyggelig å se at tallene nå er på vei opp igjen, sier leder for seksjon for innsamling i KN, Nils Harald Strøm.

LES OGSÅ: Lang flere nordmenn gir

Økning gjennom året

Det er i desember at salget av symbolske gaver er aller størst. Tallene til KN viser samtidig at handelen for 2015 har vært sterkere året gjennom enn tidligere.

– Symbolske gaver er blitt mer populære som bursdagsgave, forteller Strøm.

Norsk Folkehjelp (NF) har også solgt flere symbolske gaver til privatpersoner enn i fjor.

– I fjor, til og med uke 48, var summen fra privatpersoner på 103.000 kroner. I år har dette nær doblet seg, til 201.000 kroner, forteller kommunikasjonsrådgiver Hilde Sofie Pettersen.

Beløpet vil trolig stige frem mot jul, forteller hun. 70.000 kroner har kommet inn bare den siste uken.

I motsetning til hos KN, er ikke symbolske gaver til ansatte kjøpt av fagforbund og bedrifter med i regnestykket. Beløpet herfra er høyere enn det som kommer fra private givere, ifølge Pettersen.

– Vi har ikke tallene klare på dette ennå for i år, sier hun.

Plan Norge melder at salget av alternative julegaver har ligget stabilt de siste årene, og lå i fjor på rundt 1,7 millioner. Salget så langt i år, lover godt, ifølge kommunikasjonssjef Siv Meisingseth.

LES OGSÅ: – Upassende å flotte seg med dyre pakker når folk sies opp

Syria

Strøm i KN peker på at giverviljen ved innsamlingsaksjonene etter jordskjelvet i Nepal og flyktningkrisen i år har vært solid. Ifølge Norges innsamlingsråd hadde organisasjonen samlet inn 35,2 millioner til flyktningkrisen per 29. oktober. Likevel ser det ut til at mange også ønsker å legge symbolske gaver under juletreet.

Engasjement knyttet til flyktningkrisen har vært merkbart, også for Norsk Folkehjelp. Så langt i år har NF samlet inn 16,9 millioner til arbeidet med flyktninger. Dette kommer i tillegg til andre innsamlinger til for eksempel minerydding.

Nytt på gavefronten i år er et symbolsk kort som gir et måltid på 200 kroner til mennesker på flukt i Syria og nærområdene. Dette er den mest populære gaven hos NF så langt i år, etterfulgt av «minefri skolevei».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Også langsiktig

Salg av symbolske gaver har fått kritikk for å kunne gi inntrykk av at fotballer og geiter kan løse sammensatte problemer i utviklingsland. Strøm mener gavene fungerer i kombinasjon med mer overordnet arbeid med årsakene til fattigdom.

– Jeg tror det håndfaste er viktig for mange som gir. Samtidig er det vår oppgave å forklare at dette er frie midler som brukes der behovet til enhver tid er størst, sier han.

Strøm avviser at geitene har gått på bekostning av den generelle støtten. KNs juleaksjonen i fjor ga om lag 23 millioner kroner, hvor de symbolske gavene var en av flere inntektskilder.

– Giverglede ser ut til å fostre giverglede, sier Pettersen.

I fjor ga private givere 75 millioner til NF, samlet sett. Med åets innsamling til flyktninger, vil beløpet for 2015 trolig bli større, avslutter hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter