Nyheter

Flere gifter seg humanistisk

Human-Etisk Forbund melder om økende oppslutning om sitt bryllupsritual, men fortsatt er det ti ganger så mange som gifter seg i regi av Den norske kirke.

Så langt i år har 762 par meldt seg på til humanistisk vigsel i regi av Human-Etisk Forbund. Det er en økning på over 6 prosent fra 2015, og på nesten 14 prosent de siste fem årene.

I Sør-Trøndelag har økningen vært på 58 prosent, i Telemark er økningen på 52 prosent, mens Møre og Romsdal har en vekst på 41 prosent i humanistiske vigsler.

LES MER: Human-Etisk Forbund har viet 7.000 par

– Samfunnet er i endring

Lene Mürer, seremonisjef i Human-Etisk Forbund, er tilfreds med tallene.

– Dette er herlig å se at mange brudepar velger oss i år. Det viser at våre dyktige vigslere bidrar til flotte seremonier over hele landet. Vi vet også at flere kommer til oss etter selv å ha vært gjest i en humanistisk vigsel, og at mange par setter pris på friheten til å selv påvirke innholdet i seremonien, sier hun.

Mürer tror utviklingen vil fortsette.

– Samfunnet er i endring. Norges befolkning blir stadig mer mangfoldig og sekulær, og undersøkelser viser at etterspørselen etter alternativer til kirkelige seremonier er økende, sier hun.

LES MER: Stadig færre gifter seg i kirken

22.738 vielser i fjor

Den første ordentlige vielsen i regi av HEF fant sted nyttårsaften 2004. I forbindelse med tiårsjubileet i 2014 uttalte Mührer at forbundet har viet om lag 700 par i året siden vigselsretten kom på plass.

I fjor giftet 22.738 par seg i Norge. 7.834 av vielsene i fjor ble gjennomført i regi av Den norske kirke i fjor, en nedgang på 172 fra 2014. Nesten like mange vielser – 7.570 – var borgerlige, altså gjennomført på rådhus eller tinghus.

For trossamfunn utenfor Den norske kirke var tallet 1.849. De humanistiske vigslene er inkludert i dette tallet.

4.754 par giftet seg utenlands, det vil si på en ambassade eller en sjømannskirke.

300 av parene som giftet seg i fjor ifølge SSBs tall, var likekjønnede.

LES MER: Gift på samlebånd

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter