Nyheter

Flere feirer påskegudstjeneste i Oslo

Stadig flere besøker Den norske kirkes påskegudstjenester i Oslo. Også frimenigheter i hovedstaden blir bedre besøkt i påsken.

– Vi opplever en jevn økning, sier ledende domkirkeprest Elisabeth Thorsen i Oslo domkirke.

Selv om påsken er en kristen høytid har stadig færre gått til påskegudstjenester de siste årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Men ingen regel uten unntak. I Oslo var det 1.800 flere gudstjenestebesøk i påsken, sammenlignet med for tre år siden.

– Når osloborgere går mer til kirken i påsken, håper jeg det er fordi de finner et språk og en gjenklang for livsopplevelsen sin her, sier Thorsen.

Hun tror folk lengter etter uttrykk for tro og håp.

– Kirken har klart å nå gjennom med at dette faktisk finnes og forvaltes her.

LES MER: Dropper kirken i påsken

Flere på påskenatt

Gudstjenester på uvante tidspunkt, som midnattsgudstjenestene, er blant dem som de som øker mest, forklarer domkirkepresten. Hun anbefaler å følge gudstjenestene gjennom skjærtorsdag, langfredag og påskenatt.

– De danner en helhet mellom seg, sier hun.

Ifølge en undersøkelse fra NHO Reiseliv har 55 prosent av nordmenn planlagt å reise bort i påsken. Oslo er overrepresentert på denne statistikken. Men det betyr ikke at alle går glipp av kirkepåsken.

– På andre påskedag kan det virke som om de som er på fjellet kommer ned for å få seg et kirkebesøk.

LES OGSÅ: Flere til gudstjeneste i Oslo

Tar høytidene tilbake

Også flere frimenigheter merker at tilslutningen i påsken er større enn før.

Forstander i Andreas Hegertun i pinsemenigheten Filadelfiakirken Oslo anslår at påskegudstjenestene deres hadde 1.500 besøkende i fjor.

De siste 10-15 årene tallene øket.

– Påskeferien er så lang at mange har mulighet til å være borte første halvdel og komme hjem til torsdag kveld for å følge gudstjenestene, sier Hegertun.

I Filadelfiakirken feires påsken med gudstjenester palmesøndag, samt alle dager fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Her følger de bibelfortellingene gjennom Jesu siste uke, fra inntoget i Jerusalem til Jesu død og oppstandelse.

Selv om Filadelfiakirken lenge har markert påsken på denne måten, har kirken de siste årene blitt mer opptatt av «å ta høytidene tilbake».

– Siden høytider kommer hvert år kan vi kanskje tenke at «vi kan det og vet det». Men spørsmålet er om vi lever det. Det at vi som kristne igjen dykker ned i tekstene om hva som skjedde i Jerusalem under påsken er, etter min mening, livsforvandlende for oss. Det er noe vi trenger å gjøre hvert eneste år, sier Hegertun.

Tok grep

I frimenigheten Oslo Kristne Senter (OKS) var det lenge labert oppmøte i påsken.

Da tok menigheten grep, opplyser pastor Thomas Åleskjær.

Nå samles mellom 400 og 600 personer fra ulike OKS-menigheter i Oslo og omegn til en felles gudstjeneste andre påskedag.

– Det er fortsatt færre enn på en vanlig søndag, men det er mye bedre enn hva det pleide å være i påskehøytiden, sier Åleskjær.

Han mener det er en høyere bevissthet rundt påske enn tidligere blant folk i kirken.

– Jeg vet ikke hva som kommer først av høna eller egget, om det er strategien fra kirken eller folks bevissthet rundt påsken.

Til forskjell fra andre menigheter, som har program hele påskeuken, feirer OKS kun gudstjeneste 2. påskedag. Et høyt aktivitetsnivå resten av året gjør at de ikke vil presse de frivillige medarbeiderne i påsken, forteller Åleskjær.

– Det er kanskje ikke vårt oppdrag å få alle nordmenn ned fra fjellet for å gå på gudstjenester. Men kanskje vi kan møtes på midten ved at vi både tar hensyn til familienes behov for ferie og samtidig strekker oss noen hakk lengre for å ha en verdig høytidsfeiring, sier Åleskjær.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter