Nyheter

Flere barn skal 
til Afghanistan

Barn som nå får opphold i Norge, vil få avslag på asylsøknadene om regjeringen får 
opprettet et omsorgssenter i Afghanistan.

Norge mottok i fjor rekordmange enslige, mindreårige asylsøkere fra Afghanistan. Vårt Land fortalte i går at storparten av barna som søker asyl får opphold. Ved utgangen av mars var det bare 12 mindreårige som satt på mottak med utreiseplikt.

Vårt Land fortalte videre at regjeringen fører samtaler med afghanske myndigheter om å få etablert et omsorgssenter i Afghanistan. Senteret skal ta i mot hjemsendte barn som får avslag på asylsøknadene.

Opphold

I en e-post til Vårt Land utdyper innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) arbeidet med senteret:

– Dersom man oppretter omsorgssenter i Afghanistan vil flere enslige mindreårige kunne få avslag slik at vi kan returnere flere. Dette gjelder dem som i dag får opphold fordi de mangler forsvarlig omsorg i Afghanistan. Disse vil nettopp kunne få forsvarlig omsorg på senteret om vi lykkes med å etablere dette, sier Frp-statsråden.

Dermed vil tallet på hjemsendte mindreårige til Afghanistan øke betraktelig, understreker Listhaug.

LES OGSÅ: Kun 12 barn venter på å bli sendt hjem

Kuttet

Vårt Land fortalte i går at Unicef fikk støtte fra Justisdepartementet ut 2013 for å drive oppsøkende informasjonsarbeid i Afghanistan for å fortelle familier som vurderer å sende barn til Europa som flyktninger, at de ikke bør gjøre dette da reisen er farefull og utfallet er usikkert.

Men i 2014-budsjettet ble denne støtten ikke videreført av justisminister Anders ­Anundsen (Frp).

Da Vårt Land spurte Justisdepartementet om hvorfor den norske støtten ble kuttet, ble det ikke opplyst at Norge overlot til Nederland å finansiere prosjektet videre.

LES OGSÅ: Justis kutta støtte til infoarbeid i Afghanistan

Ny støtte

– Norsk støtte til prosjektet førte til at Nederland i 2013 kom inn med tilsvarende bidrag, om rundt 4 millioner kroner, og prosjektet ble da forlenget, sier statssekretær Marit Berger Røsland (H) i en epost.

Hun opplyser at departementet har fått en søknad fra Unicef til et prosjekt som omfatter både informasjonstiltak og bistand til enslige mindreårige tvangsreturnert fra Iran.

– Departementet er via ambassaden i Kabul i dialog med Unicef Afghanistan om støtte til dette prosjektet, sier Røsland.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter