Nyheter

Fintet inn Venstre-omkamp om omskjæring

Uventet ble Venstres debatt om oppvekst til omkamp om omskjæring. Motstandere kjempet for et forslag som ble oppfattet som «forbud».

For to år siden ble Venstre-landsmøtet splittet av en opprivende debatt om omskjæring av guttebarn. Landsmøtet avviste forbudsforslaget, men mindretallet var den gang stort.

Lørdag ettermiddag var debatten i gang igjen. Motstanderne av omskjæring manglet bare få stemmer på å få saken opp til behandlet i full sal søndag formiddag.

LES OGSÅ: Venstre krangler om oppvekstpakke

Topper til motangrep

Det var en sidesal med parallellsesjon om deler av oppvekstkapitlet som plutselig ble dominert av omskjæringsdebatt. Topper som Ola Elvestuen og Odd Einar Dørum måtte gå til motangrep.

Natt til lørdag hadde nemlig delegater som tapte for to år siden, fremmet tilleggsforslag i oppvekstdokumentet om aldersgrense for rituell omskjæring.

Der het det at «guttene det angår må ha gitt sitt informerte samtykke og ha nådd helsemessig myndighetsalder (16 år) før rituell omskjæring kan utføres».

– Det er ikke noe forbud, men en aldersgrense. Spørsmålet vi skal ta stilling til her er ikke om religiøse gruppers syn. Men vil vi la de foresattes oppdragerrettigheter gå foran barnets fysiske integritet og barnas religionsfrihet? Det er spørsmålet, sa Nordlands-toppen Anja Johansen i debatten.

«I praksis et forbud»

Forslagsteksten var begrunnet med at rituell omskjæring «er et inngrep uten medisinsk begrunnelse som påfører guttebarn smerte og risiko for skader og komplikasjoner senere i livet». Det påpekes at barn har rett til medbestemmelse i saker som angår deres fysiske, psykiske og seksuelle helse».

Akershus-delegaten Boye Bjerkholt mente fremstøtet faktisk innebar et forbud:

– I praksis vil det oppleves som et forbud, for etter jødisk skikk skal omskjæring skje innen åtte dager etter fødsel. Det er det som er poenget. Hvis Norge som første land i verden innfører en slik begrensning – med den historien vi har med jødeparagrafen – hva slags signal sender det til resten av verden, sa Bjerkholt.

– Og hva slags signal sender Venstre, spurte han.

LES OGSÅ: Venstre-folket holdt tett om Listhaug-frustrasjon

Kohns advarsel

I debatten for to år siden haglet de samme argumentene. Da var tilfeldigvis forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund tilstede på Venstre-landsmøtet i et annet ærend. Han tok ordet og advarte i klare ordelag:

- Den sikreste måten å bli kvitt den jødiske minoriteten i Norge på, er å innføre et forbud mot tidlig omskjæring, sa han våren 2014.

LES OGSÅ: Intenst Venstre-oppgjør om omskjæring

Elvestuen: En inngripen mot jøder

Også nestleder Ola Elvestuen og partiveteran Odd Einar Dørum gikk den gang på talerstolen for å advare. Det måtte de gjøre i årets «reprise» også:

– Religionsfriheten er fundamental for Venstre. Det skal være sterke grunner for å legge begrensninger opp den. Det er ingen tvil om at dette forslaget vil bli oppfattet som en inngripen inn mot jøder, advarte nestleder Ola Elvestuen.

Nordlands-delegaten Hanne Nora Nilssen mente forslagsstillerne burde utvide perspektivet dersom de virkelig ville fremme saken:

– Hva med den mora som tar barnet sitt med til frisøren og setter hull i øra på dem som fire-fem åring? Det er smertefullt, det er risiko og det er innblanding. Det er grunn til å stille spørsmålet, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter