Nyheter

Finnset og Jepsen i bispetet

Dagfinn Thomassen og Kristine Sandmæl kom sist i den brede, kirkelige avstemningen om ny biskop i Nidaros. Herborg Finnseth og Ragnhild Jepsen fikk klart flest stemmer, og går til «bispefinalen» sammen med Nils Åge Aune.

Bilde 1 av 3

Fredag ettermiddag presenterte Kirkerådet resultatet av den brede avstemningen om hvem som skal etterfølge Tor Singsaas som biskop i Nidaros.

De tre «finalistene» som Kirkerådet kan velge mellom i tilsettingsmøtet 12. juni er derfor:

• Herborg Oline Finnset (55), prost i Strinda prosti i Trondheim.

• Ragnhild Jepsen (47), prost i Nidaros domprosti.

•Nils Åge Aune (51), prost i Sør-Innherad prosti.

Nådde ikke opp

LES MER: Mange var villige, men bispedømmerådet nominerte bare fire

LES MER: Tre kvinner og én mann

Grasrotkandidaten Dagfinn Thomassen (56) nådde ikke opp i avstemningen, og Kristine Sandmæl (47), som er kjent som valgt leder i Mellomkirkelig råd og styremedlem i Åpen folkekirke, kom aller sist med bare 7 prosent av stemmene.

LES MER: Fikk ny konkurrent

At Sandmæl ikke blir med videre i bispekampen i Nidaros, kan få innvirkning på valget av biskop i Oslo. Da flertallet i Kirkerådet droppet Åpen Folkekirkes favoritt, Torstein Lalim, som biskop i Stavanger, raste mange medlemmer i denne kirkepolitiske organisasjonen.

Derfor forventet mange at Kristine Sandmæl ville stille sterkt når det ÅF-dominerte Kirkerådet skulle ansette biskop i Nidaros. Når hun ikke lenger er et mulig alternativ der, kan det forventes økt press om en «ÅF-kandidat» i Oslo.

Alle tre finalistene i Nidaros er i dag proster i dette stiftet. Og alle deler Åpen folkekirkes syn på at likekjønnede må få gifte seg i kirken.

Bred rådgivende avstemning

Alle prester og andre i vigslede stillinger i Nidaros bispedømme, samt alle Den norske kirkes proster og teologiske professorer, har de siste ukene deltatt i avstemningen om hvem de vil ha som Tor Singsaas etterfølger på bispestolen.

Svarfristen var midnatt torsdag 20. april. I Kirkerådet får Vårt Land opplyst at det kom inn svært mange stemmer like før deadline. Bare torsdag kom det inn oppimot 50 stemmer.

Totalt har 291 personer og råd avgitt godkjente stemmer, og alle har ført opp tre kandidater i prioritert rekkefølge. Kirkerådet har vektet stemmene fra de ulike instansene som har deltatt og fordelt dem på 100 «poeng». Det gir dette avstemningsresultatet:

Herborg Oline Finnset: 30,75 prosent

Ragnhild Jepsen: 29,37 prosent

Nils Åge Aune: 20,22 prosent

Dagfinn Thomassen: 12,10 prosent

Kristine Sandmæl: 7,74 prosent.

Tallenes tale

Vårt Land har gått dypere inn i tallmaterialet. Det viser at Finnset og Jepsen har fått overlegent størst oppslutning blant nasjonale stemmegivere (proster og professorer). Finnset, som så sent som i januar 2017 kom til Trondheim som ny prost, har fått noen flere stemmer enn kollega Jepsen i Nidaros domprosti fra prester og andre kirkelig tilsatte i bispedømmet.

Nils Åge Aune kommer betydelig sterkere ut av avstemningen blant menighetsråd og kirketilsatte i Midt-Norge enn på nasjonalkirkelig nivå. Dagfinn Thomassen har nesten bare støtte fra instanser i sitt eget bispedømme, mens Sandmæl scorer like dårlig både nasjonalt og lokalt.

Veien videre

Nå skal alle biskopene og Nidaros bispedømmeråd vurdere hvem av de tre som har fått størst oppslutning i avstemningen, de mener er best egnet til å bli biskop. Kirkerådet skal også gjennomføre intervjuer med de tre aktuelle. Men Kirkerådet, som er tilsettingsorgan for biskoper, står prinsipielt fritt til å velge hvem av de tre som skal tilsettes.

Har utnevnt fem biskoper

Fram til mai 2012 ble biskopene­ i Den norske kirke utnevnt av regjeringen i kirkelig statsråd. Kirkerådet har hittil utnevnt fem biskoper: Stein Reinertsen i Agder og Telemark, Per Arne Dahl i Tunsberg, Olav Øygard i Nord-Hålogaland, Ann Helen Fjeldstad Jusnes i Sør-Hålogaland og Ivar Braut i Stavanger.

For tre år siden tapte Herborg Finnset avstemningen i Kirkerådet om ny biskop i Nord-Hålogaland med én stemme.

Les mer om de nominerte

Les mer om de fem nominerte bispekandidatene i Nidaros her:

LES MER: Kirkegrasrota aksjonerte for ham

LES MER: – Ønsker at folk skal gå oppreist ut av kirken

LES MER: - Kirken trenger biskoper i ulik alder

LES MER: - Jeg er blitt mindre skråsikker

LES MER: – Kan være bra med biskop "utenfra"

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter