Klima

Finner ikke krisehjelp

En budsjettkrise kan komme langt tidligere enn mange tror. Frp vil ha hurtig avklaring. Venstre-aktører sier: Verktøykassa er tom.

Dramaet om grønne skatter ble ikke mindre da Siv Jensen la frem det endelige forslaget til statsbudsjett: Der var det ingenting nytt som gjorde avstanden mellom spesielt Venstre og regjeringen mindre.

• Dermed kan hele Erna Solbergs budsjett være i fare.

• Topper i Venstre sier de ikke har flere reddende budsjettknep på lager, slike som via omveier kan sikre avtaler på kreativt vis. Altså er det hardt mot hardt om avgifter.

• Og svarteperspillet? Det er alt i gang.

LES OGSÅ: Kirken ba om 3,7 milliarder – fikk 2,2

Raskt, sier Frp

Det siste kan komme fortere enn det politiske Norge tror. Finanstalsmann Hans Andreas Limi i Frp vil ikke gå rundt grøten i striden om grønne skatter.

– Skatt og avgifter bør på agendaen i første møte og ikke avklares til slutt i forhandlingene, sier han til Vårt Land.

Det er også holdningen innad i Venstres apparat. Heller ikke innad i Venstre er man nå innstilt på langvarig posisjonsspill. De vil kreve hurtig avklaring om statsministerens løfte i budsjettavtalen i fjor: Et grønt skatteskifte, som skal gi «betydelige reduksjoner» i klimautslipp.

Avskjedssøknad

Ser man bort fra grønne skatter, var regjeringens to støttepartier i store trekk tilfreds med regjeringens budsjettforslag: Uten provoserende kutt – forventet mykt som et siste budsjett før valgkamper pleier å være.

Men prognosene for kutt i klimagasser får både Venstre-politikere og miljøaktivister til å se rødt. Regjeringen vil kutte 2,1 prosent av utslippene i Norge innen 2030, selv om målet er å kutte 40 prosent.

– En avskjedssøknad for regjeringen, uttalte miljøstiftelsen ZERO – en av vaktbikkjene som følger Venstres miljøkamp.

Miljøorganisasjoner kan ikke fatte at regjeringen er i nærheten av ordene fra i fjor om betydelige utslippsreduksjoner.

LES OGSÅ: Gir advarsel til Venstre i grønn krangel

Står sammen

– Dette ligger nå som en nøtt i dette budsjettet. Vi bør alle gå til dette arbeidet uten absolutter, men en felles vilje om å enes, er budskapet fra KrFs Hans Olav Syversen, som leder Stortingets finanskomité.

Han etterlyser sterkere satsing i distrikter, overfor barnefamilier og flere lærere i skolen. Men også for KrF er grønne skatter en kampsak.

Vårt Land kjenner til at sentrumsmakkerne KrF og Venstre holdt på å gå hver sin vei da fjorårets budsjettforhandlinger var nær krise. Toppfolk i partiene hevder at spesielt i år ønsker ingen av de to en splitt. Derfor er Venstres drama også et drama for hele samarbeidet.

Venstre: «Vanskeligere»

Da statsminister Erna Solberg nærmest i forrige uke nærmet stilte ultimatum om at Høyre/Frps grønne skatteopplegg måtte godtas slik den er, sa ville Venstres Terje Breivik vente til det endelige statsbudsjettet før han felte sin dom.

– Situasjonen i alle fall blitt vanskeligere, konkluderte han da budsjettet var offentlig.

For i budsjettet var det ikke overraskelser som kan myke opp fronter. Sentrumskilder mener økte CO2-avgifter på brede felt kan være en nøkkel til enighet – og videre liv for Erna Solbergs regjering. Det samme kan skattefradrag for ulike klimatiltak i boliger og elbil-fordeler.

Men hele poenget for Venstre er at budsjettet skal klart og tydelige skal få klimaskadelige utslipp ned. Da kommer man ikke unna konfrontasjon om avgiftsgrep som monner.

LES OGSÅ: Venstre truer med å gå fra Høyre og Frp

Svarteper-spill

Fra Stortingets talerstol gikk Frp-leder Siv Jensen grundig til verks i det som nå kan bli kampen om sannheten. Hun var velforberedt foran anklager fra Venstre og svarte med en lang oppramsing av ulike grønne tiltak som Høyre/Frp-regjeringen hadde fremmet.

– Dette er et kraftfullt klimabudsjett, lød det kontant fra Jensen.

Frp-topper signaliserer overfor Vårt Land at de er forberedt på et svarteperspill.

– Svarteper-spill? Nei, Jensens liste var jo fremragende, fordi Venstre har forhandlet inn det meste av dette, svarer Venstre-talsmann Terje Breivik.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima