Nyheter

Filmskaper tapte mot PST i lagmannsretten

PST skal få se filmopptakene de beslagla hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen i juni, slår Borgarting lagmannsrett fast. Avgjørelsen ankes til Høyesterett.

En enstemmig lagmannsrett sa seg mandag enig i avgjørelsen fra Oslo tingrett som gir Politiets sikkerhetstjeneste (PST) rett til å gå gjennom Rolfsens upubliserte kildemateriale.

– Vi er uenige i avgjørelsen og anker fordi vi mener vi vil få en annen avgjørelse i Høyesterett. Jeg håpte lagmannsretten ville ta inn det som er gjeldende i internasjonal rett. I stedet har de valgt å følge gammel høyesterettspraksis, sier Rolfsens advokat, Kim Gerdts, til NTB.

Han mener at lagmannsrettens kjennelse er svært kort, og at den ikke viser til særlige vurderinger.

LES OGSÅ: – PST-aksjon hos filmskaper kobles til pågrepet 18-åring

Beslagla video

Det var 8. juni at PST hjemme hos filmskaperen beslagla upublisert opptaksmateriale til en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet. Oslo tingrett ga i slutten av juni PST medhold i at beslaget var riktig.

I materialet er det blant annet opptak av en 18-åring som er varetektsfengslet, siktet for forsøk på å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria. 18-åringen ble pågrepet samme dag som PST beslagla filmopptakene.

LES OGSÅ: Goliat-kjemperen

Skuffet redaktørforening

Norsk Redaktørforening omtaler lagmannsrettens avgjørelse som skuffende.

– Jeg stiller meg undrende til rettens konklusjon, særlig fordi jeg mener vi er innenfor en type samfunnsspørsmål hvor Høyesterett tidligere har sagt at kildevernet er «tilnærmet absolutt», sier generalsekretær Arne Jensen.

Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er det grunn til å tro at opptakene inneholder bevis for forsøk på rekruttering til en terrororganisasjon.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter