Nyheter

Filmet alt da Rebekka kom ut av skapet

Mandag kveld er det kristne Rebekka Andrea Mildes tur i NRK-serien «Ut av skapet». – Homofile møter langt større respekt enn før blant konservative, mener Arnfinn Nordbø.

Bilde 1 av 4

– Debattonen har hardnet til fra liberalt hold, mener Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet.

Fortsatt er det ikke enkelt å stå fram som homofil, ifølge 20-åringen Rebekka Andrea Milde. Som lesbisk har hun imidlertid hatt en tilleggsbelastning:

– Jeg har en religion som sier at homofili er galt. Da føler du deg som en dårlig kristen. I ettertid har jeg heldigvis funnet ut at legningen min ikke kommer i veien for Gud, sier Milde, som fram til serieinnspillingen kun hadde delt hemmeligheten med tre venner. Mandag kveld viser hun prosessen fram mot åpenheten i NRK-dokumentaren «Ut av skapet», som startet forrige mandag.

LES OGSÅ: Homooppgjøret som måtte komme

Respektfull omtale.

Fortsatt er åpenhet omkring temaet nødvendig, ifølge Arnfinn Nordbø. Han har selv kjent på kroppen hvor vanskelig det kan være å stå fram som homofil i et kristent miljø, og mistet både sitt tidligere miljø, verv og oppgaver i Misjonssambandet da han stod fram for åtte år siden.

De ti siste årene har imidlertid tonen blitt en annen blant konservative kristne, er hans inntrykk.

– De er mer respektfulle i omtalen av homofile. De holder fast på det tradisjonelle synet på ekteskapsloven og teologien som mener at homofili er synd, men du får ikke høre at du er et ekkelt og dårlig menneske fordi du er homofil. Dermed tar man vekk tilleggsdimensjonen av skam, sier han.

Det har også skjedd positiv dreining i samfunnsdebatten, mener Nordbø.

– Det er for eksempel sjelden jeg hører at homofili er et valg. I stedet klarer man å se kompleksiteten og nyansene i dette temaet, sier han.

LES OGSÅ: 233 prester protesterer

– Skjult diskriminering.

Det er også inntrykket til Åsmund Aksnes, leder i Åpen Kirkegruppe.

– Du hører mindre av synd-, skam- og fysj-retorikken, selv om en jo ser litt av det til tider, sier han.

Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet, er ikke i tvil om at en slik endring har skjedd fra konservativt hold.

– Årsaken er så banal som at mange flere har møtt og blitt kjent med homofile. Det gjør noe med måten man snakker om temaet på.

LES OGSÅ: Tviler på om homofili-avklaring gir ro i kirken

Blod på tann.

Også blant liberale har ordvekslingen vært hard, påpeker han, men blant dem har tonen hardnet til, mener Ottosen.

– Jeg har inntrykk av at man har fått mer blod på tann i noen liberale miljøer. Man er blitt mindre opptatt av å vise respekt for at det er forsvarlig å ha konservativt, teologisk ståsted. For noen gjøres spørsmålet om homofilt samliv til menneskerettigheter. Alt annet enn full aksept er pur diskriminering.

– Hva tror du det kommer av?

– Jeg tror det delvis er et resultat av samfunnsutviklingen. Ting settes inn i en kontekst hvor diskriminering og rettigheter er eneste innfallsvinkler. Jeg tror også den harde tonen skyldes at de har fått mer gjennomslag for sine synspunkter, sier han.

LES OGSÅ: Sier nei til homofili-debatter for å fremstå mer allsidig

Vanskelig.

I Rebekka Andrea Mildes tilfelle har det kommet blandede reaksjoner på at hun har stått fram som lesbisk. På skolen hennes, Ansgar Teologiske Høgskole i Kristiansand, har hun fått høre dette:

– Mange sa at de respekterte valget mitt, men at de syntes det var galt. De trodde legningen min var et valg. Andre har sagt at: Enten følger man Bibelen til punkt og prikke, ellers er man ikke kristen, sier Milde.

– I etterkant av serien har jeg fått bare positive tilbakemeldinger, og har fått takk fra både kristne og ikke-kristne på at jeg deler min historie. Fortsatt er det vanskelig å stå fram som homofil, ifølge dem, og nettopp derfor trenger vi programserier som «Ut av skapet» for å få mer åpenhet om teamet, sier hun.

LES OGSÅ: Prester vil ikke vie likekjønnede par

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter