Nyheter

Fikk støtte tross 
fellesinnmelding

De norske avdelingene av folkekirkene i Sverige, Island og Finland henter sine medlemmer fra registre i hjemlandet, men fortsetter å få statsstøtte.

Etter at Fylkesmannen i Oslo og Akershus (FMOA) anmeldte Oslo katolske bispedømme for medlemsjuks­, har de vært tydelige på at ingen trossamfunn kan søke støtte for medlemmer som ikke har meldt seg inn selv.

Heller ikke overføring av medlemmer fra moderkirken er lov, noe Kulturdepartementet har bekreftet.

– Tyngende

Siden 2006 har de tre nordiske folkekirkene (den svenske, den islandske og den finske) fått melding fra sine moder-
kirker i hjemlandet om medlemmer som har flyttet til Norge. Det norske grenen av trossamfunnet har så søkt offentlig tilskudd for disse. Dette har vært akseptert av Fylkesmannen, derfor utløste uttalelsene stor bekymring i de tre menighetene.

– Det er tyngende å bli mistenkt for å ha brutt loven, sa Ann Cathrin Marcussen, styremedlem i Den islandske evangeliske-lutherske menighet i Norge, til Vårt Land i mars.

LES OGSÅ: Håper de er ferdig med katolikk-etterforskning til jul

Siden hele medlemsregisteret­ til den islandske menigheten kommer fra moderkirken, og søknadsfristene var så korte, så ikke den islandske menigheten i Norge noen annen utvei enn å søke støtte, men med forbehold om at praksisen deres var innenfor loven.

I sommer kom svaret: Støtten var innvilget. Til sammen har de svenske, finske og islandske kirkene fått nesten 16 millioner kroner i statsstøtte.

– Usikre

Problemet er at Fylkesmannen­ ikke har vurdert­ om registreringspraksisen er lovlig. Dermed har det oppstått ny usikkerhet.

– Vi er tilfredse med at vi har fått innvilget støtte, men er usikre­ på hvordan vi skal gripe dette an videre, sier Marcussen til Vårt Land nå.

I vår var det planlagt et møte mellom fylkesmannen og de nordiske kirkene for å få en avklaring i praksisen. Det møtet ble avlyst av fylkesmannen, og etter det har det ikke vært noen kontakt mellom partene.

– Vi registrerer at vi ikke har hørt noe eller blitt invitert til dialog­, sier Marcussen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Kapasitet

Juridisk direktør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Merethe Helstad, sier årsaken til den manglende dialogen og vurderingen av praksisen skyldes kapasitetshensyn.

– Statsstøtten er utbetalt basert­ på de listene vi har fått tilsendt. Vi har planer om å følge opp utover høsten. Da vil vi blant annet gå inn på hvordan registreringen har foregått og hvilken informasjon som gis til dem som flytter til Norge, sier Helstad.

– Hva skiller det de nordiske folkekirkene har gjort fra det Den katolske kirke har gjort?

– Jeg har foreløpig ikke satt meg så godt inn i hva de nordiske­ kirkene har gjort, så jeg kan ikke gå inn på hva som skiller, sier hun.

LES OGSÅ: For mange kokker gir søl i medlemsregisteret

– Aksept

Per Anders Sandgren, sokneprest i Svenska kyrkan­ i Norge, mener fylkesmannen med sin godkjenning av statsstøtte bare legger seg på den samme linjen som de har hatt siden 2006.

– Fram til nå har de jo akseptert praksisen, og siden vi har fått støtte i år også, oppfatter jeg det som en godkjenning, sier han.

Telefonkatalogen

I tillegg til å anmelde Oslo katolske bispedømme­, har fylkesmannen krevd tilbakebetaling av 40 millioner kroner fra Oslo katolske bispedømme (OKB) fordi de har søkt støtte fra personer som ikke har meldt seg inn selv. OKB har blant annet søkt opp polakker og spanjoler i telefonkatalogen og funnet fødselsdatoene deres.

Ved hjelp av denne informasjonen fant de personnummer i Folkeregisteret. Disse ble så brukt til å søke om statlig og kommunal støtte for personene som medlemmer av Den katolske­ kirke i Norge.

Oslo katolske bispedømme­ avviser­ at de har gjort noe ulovlig og har varslet at de anker­ fylkesmannens­ tilbakebetalings-
krav.

LES OGSÅ: Katolikkene i Norge får ikke pengehjelp fra paven

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter