Nyheter

Fikk søke tilflukt i kirke

Hver dag i første halvår la i snitt 15.000 mennesker i Afrika ut på flukt i eget land. Verst er det i DR Kongo, der flyktningene på bildet har søkt tilflukt i lokal kirke.

I løpet av første halvår i år måtte over 2,7 millioner mennesker på kontinentet legge ut på flukt fra eget hjem, altså mer en 15.000 nye internflyktninger hver dag.

Bare i DR Kongo har 1,7 millioner mennesker flyktet hittil i år som følge av væpnede kamper. Totalt er over fire millioner mennesker på intern flukt i landet, rapporterer FN og Flyktninghjelpen.

LES MER: Åtte trender om folk på flukt

Brutal konflikt

– For andre år på rad er DR Kongo det landet i verden hvor flest nye mennesker ble drevet på flukt fra konflikt. Dette er som følge av brutal konflikt og en forverret politisk krise, sier Ulrika Blom som leder Flyktninghjelpens arbeid i DR Kongo.

Hun nøler ikke med å bruke sterke ord om det som skjer det vidstrakte, sentralafrikanske landet:

– Det er en gigantisk krise. Antallet mennesker som flykter er høyere enn i både Syria, Jemen og Irak.

LES MER: Kirken mener Norge ødelegger godt rykte

Sover i gjørme

Tanganyika-provinsen er blant områdene som er hardest rammet av konflikt i DR Kongo. Da Flyktninghjelpen nylig kom over en stor gruppe mennesker som hadde søkt tilflukt i en liten kirke i utkanten av landsbyen Nyunzu, ble de møtt av forferdelige forhold.

– Familier med barn sover i gjørme med kun tomme sukkersekker over seg. Fire personer har dødd i kirken, to av dem var barn, forteller Blom.

I den enkle kirkebygningen med stråtak har 80 mennesker søkt tilflukt etter et angrep i september. Sterk nedbør har gjort forholdene ekstra krevende.

LES MER: Krise går under radaren

Fødte jente

Under kirketaket utspiller det seg et menneskelig drama. Dagen før har seksbarnsmoren Vumi født en jente. Ektemannen ble drept da hun gikk gravid, og hver dag fram til fødselen har 34-åringen jobbet for under fem kroner dagen på andres jord for å livnære seg og barna.

Nå sitter hun oppgitt på jordgulvet i kirken og lurer på hvordan hun skal klare å få nok mat til familien. Selv har hun ikke spist hele dagen.

– Vi trenger mat, du kan se datteren min er underernæret. Vi trenger helsetjenester for barnet, sier Vumi til teamet fra Flyktninghjelpen.

Historien er ikke enestående. Dette er scener som man finner i talløse kirker rundt om i DR Kongo, opplyser Flyktninghjelpen.

LES MER: Usynlig flukt gjennom Afrika

Tatt av milits

Mbyuo Antionette (43) opplevde angrep da hun jobbet på åkeren i landsbyen Mukundi i Tanganyika-provinsen. Hun klarte å gjemme seg og siden flykte i tre dager til en annen landsby. Der fant hun igjen 10 av sine 11 barn. En stedatter som var tatt av milits, har hun ikke sett siden.

Nå bor familien i ulike hus med andre flyktninger i Nyunzu. Ektefellen har hun ikke sett siden angrepet, og hun vet ikke hvor han befinner seg. Nå tjener hun noen få kroner om dagen ved å selge fisk og smultringer, samt gå til elven etter vann som hun selger.

– Hvis du ikke arbeider på åkeren for andre, og samler vann, så får du ikke noe å spise, du overlever ikke, sier 43-åringen.

Afrika-kriser

Ved inngangen til 2017 var det 12,6 millioner internt fordrevne mennesker i afrikanske land, nesten fire millioner flere enn ved forrige årsskifte. Fire av ti konfliktrelaterte internt fordrevne i verden er nå på dette kontinentet.

I år er den dystre statistikken ytterligere forverret, med 2,7 millioner nye internt fordrevne i første halvår. Tre av fire av disse flyktet på grunn av konflikt og vold.

I det verst rammede landet, DR Kongo, ble tett innpå en million mennesker drevet på flukt første halvår, etter oppblussing av flere interne konflikter. Det er mer enn i hele 2016, og i høst har det fortsatt på samme vis.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter