Nyheter

Fikk pris for å lære barn om Gud i ferien

I Os får sju- og åtteåringer tilbud om trosopplæring når skolen tar ferie. Den norske kirke håper flere vil bli inspirert av tiltaket.

«Vinneren av årets pris har en gjennomgående tematikk som blir knyttet til fellesskap og skaperglede. Det går en rød tråd fra grunnleggende tenking til innholdet i andakter, planer og arbeidsformer. Alle lederne, også de eksterne kunstnerne, er med fra planlegging til gjennomføring. Barna blir invitert til å bruke skaperevner med og for hverandre. Å ‘skape’, å ‘være’ og ‘gjøre sammen‘ står sentralt.», heter det i begrunnelsen for å gi Trosopplæringsprisen til «Skapningsdagane».

«Skapingsdagane» er et tidsavgrenset breddetiltak for 7- og 8- åringer i Os menighet. Heldagstilbudet går av stabelen de tre første dagene etter skoleslutt, altså i sommerferien. Her får barna lære om Gud som skaper.

LES OGSÅ: Bekymret for trosopplæringens plass i den selvstendige kirkens budsjett

– Forbilde og inspirasjon

Barna får knytte kunst og bibelfortelling sammen gjennom å skape selv i skapelsesøkter ledet av lokale kunstnere. Barna kan velge mellom foto, maling, leire, kreativ dans, trommesirkel og teater. Tiltaket har eksistert i to år, og 75 barn deltok i år.

Juryen mener at det er en styrke ved prosjektet at barna er medskapende. De mener «Skapningsdagane» er et forbilde i å realisere barns medvirkning i trosopplæringen.

«Juryen tror at samarbeidet med lokale ressurspersoner og ideen om å ha en sommerskole i kirken, kan være til inspirasjon for mange», heter det i begrunnelsen.

LES OGSÅ: KFUK-KFUM vil ha særstilling blant kirkens samarbeidspartnere ––– Dette får kirken dersom den sier ja

Håper det sprer seg

En av kunstnerne som har vært med i prosjektet skriver blant annet: «Denne prosjektgruppa ... har med sin jobb med ungene skapt ei stemning og et engasjement blant barn og voksne som jeg ikke har sett lignende til på flere år. Jeg … kjenner meg privilegert over å ha fått delta og være en del av denne kultureksplosjonen.»

– Vi opplever at dette prosjektet er noe magisk og er veldig glade for oppmerksomheten. Vi håper flere kan la seg inspirere til å gjennomføre noe slikt, sier Gro Helen Skjælaaen som har vært med å gjennomføre «Skapingsdagane» i Os menighet.

IKO – Kirkelig pedagogisk senter har siden 2001 årlig delt ut Trosopplæringsprisen, tidligere Dåpsopplæringsprisen, til menigheter, organisasjoner eller grupper som på en særlig måte har fremmet trosopplæring.

Prisen fremhever blant annet aktiviteter og prosjekter som kan være til inspirasjon for andre, som kan vise til godt metodisk arbeid og som stimulerer til tverrfaglig samarbeid i menighetene.

VERDIDEBATT: «Bruk barnas egen kreativitet»

– Fyller et behov

Under «Skapningsdagane» samles alle i kirken hver morgen rundt temaene «Skapt i Guds bilde», «Skapt til fellesskap» og «Skapt til å dele». Det er også faste aktivitører og en hobby- og lekestasjon som er tilgjengelig hele tiden. Dagene avsluttes med en skapelsesgudstjeneste. «Skapingsdagane» er et alternativ til andre sommerskoletilbud og fyller et behov for aktivitet og samvær når foreldrene er på jobb.

De andre nominerte i år var Naturkul i Eidfjord menighet og LUPY – Bondelia på Ynglingen på Gjøvik.

Prisen består av 50.000 kroner og et kunstverk av kunstneren Helge Bøe. Trosopplæringsprisen 2016 deles ut av IKO – Kirkelig pedagogisk senter sammen med KA og Kirkerådet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter