Nyheter

Fikk nye perspektiver blant foreldreløsebarn

For Melina Pambou Sundfør ble måneden som frivillig på et barnehjem i Zimbabwe livsforvandlende.

– Jeg vet det høres klisjé ut, men jeg setter mer pris på det jeg har. Små bagateller i hverdagen er ikke viktige lengre. Før kunne jeg tenke: Jeg kan ikke redde verden. Nå vet jeg at bare du gjør en liten ting, som å lese for et barn, så kan det utgjøre en stor forskjell for akkurat det mennesket.

Det sier 21-åringen Melina Pambou Sundfør, som for to år siden, tilbrakte én måned på GoXplores prosjekt i Zimbabwe, Kids & Lions. I ukedagene arbeidet hun og andre frivillige på barnehjem, på skoler og på et drop-in-senter for hjemløse barn. I helgene jobbet de med løver i parken.

LES OGSÅ: Charterturister gir bistand til flyktninger

Fikk se hjemstedet.

– Jeg har alltid hatt lyst til å reise, men ønsket samtidig å gjøre noe meningsfylt når jeg først gjorde det, sier hun om motivasjonen for turen.

Både på barnehjemmet og på drop-in-sentrene fikk hun flere oppgaver: Være leksehjelp for barna, lese for dem, leke med dem og lage mat.

– Var det noe som gjorde spesielt inntrykk på deg?

– Jeg husker vi fikk se hvor noen av barna på drop-in-senteret bodde, blant andre ei jente på 16 år. Vi ble tatt med langs landeveien, inn i noen busker og ut i et åpent område i skogen. Der stod to jenter på 10 og 11 år og en gutt på syv år som forsøkte å lage et hus av plast og gamle deler av en bil. En baby uten klær kom krabbende – over glassbiter. Barnet tilhørte jenta på 16 år og var blitt unnfanget under voldtekt. Bare den historien gjorde ekstremt inntrykk.

LES OGSÅ: Få nordmenn er CV-ryttere

Gjorde inntrykk.

Spesielt knyttet ble hun til en gutt som hun og de frivillige leste mye for. Han var ikke hjemløs, men var svært fattig og bodde hos bestemoren, ifølge Sundfør.

– Den ene helgen var han ikke der, og jeg så på ham at noe var galt. Da jeg spurte sjefen på drop-in-senteret, fortalte han at gutten hadde vært i hovedstaden med en mann. Han hadde vært med ham hele helgen mot betaling. Den gutten var det tøft å si ha det til.

Nytt barnehjem.

– Hva tror du barna fikk ut av oppholdet ditt?

– Det er vanskelig å si, og jeg skjønner at folk er skeptisk. Det er ikke bra for barn at det stadig dukker opp nye mennesker. Samtidig er prosjektet lagt opp slik at det konstant er folk der hele tiden. Det hadde vært annerledes om det gikk måneder mellom hver gang frivillige dukket opp, sier Sundfør.

Hun peker også på at det rent konkret har skjedd bedringer:

– Fordi det er så mange som reiser dit, har vi samlet nok penger til nok et barnehjem som drop-in-barna får benytte seg av.

LES OGSÅ: Nordmenn vil ha svar på om nødhjelp virker

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter