Nyheter

Fikk barna tilbake – tiltalt for «oppdragervold»

Den norsk-rumenske fembarnsfamilie fra Sogn og Fjordane ble gjenforent i sommer. Nå er foreldrene tiltalt for vold mot barna.

Begge foreldrene i en norsk-rumensk fembarnsfamilie fra Naustdal kommune i Sogn og Fjordane er tiltalt for vold mot barna sine, melder NRK.

Barnevernet tok hånd om de fem barna i fjor høst. Samtidig ble foreldrene siktet for det politiet betegnet som oppdragervold.

LES MER: Eks-minister i Norge for å påvirke i barnevernssak

Moren erkjenner delvis straffskyld

– Det er tatt ut tiltale mot min klient for oppdragervold, sier morens forsvarer, advokat Ingrid Breistein. Hun opplyser at moren har erkjent delvis straffskyld.

Det er ikke kjent hvordan faren stiller seg til tiltalen.

– Jeg kan bekrefte at det er tatt ut tiltale, men den har jeg ikke fått gått gjennom ennå, sier mannens forsvarer, Ragnhild Torgersen.

LES MER: Massiv støtte til familien etter påstander om kristendomsforfølgelse

Innrømmet klaps og øretrekking

I et intervju på rumensk TV har ekteparet innrømmet at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge.

Saken har skapt stort engasjement internasjonelt, og i en rekke land er det gjennomført demonstrasjoner rettet mot norske myndigheter med krav om at barna måtte føres tilbake til foreldrene.

De fem barna i den norsk-rumenske familien har dobbelt statsborgerskap, og saken har vakt enorm interesse i Romania. Flere høytstående politikere har engasjert seg i saken, blant annet en tidligere justisminister i som i januar besøkte Norge for å påvirke politikerne her.

LES MER: Flere norske enn øst-europeiske barn hentes

Påstander om forfølgelse av kristne

Flere av familiens støttespillere har hevdet at barnevernet tok barna fordi foreldrene ga dem en kristen oppdragelse, men dette har barnevernet tilbakevist. Familien er pinsevenner, og påstandene fra støttespillerne fikk lederrådet i Pinsebevegelsen i Norge til å rykke ut og erklære at deres medlemmer ikke opplever seg forfulgt av barnevernet.

I begynnelsen av juni meldte barnevernstjenesten i Naustdal at de hadde inngått en avtale om tilbakeføring av barna til foreldrene og en avtale om samarbeid om hjelpetiltak. Målet var ifølge barnevernstjenesten å skape en stabil og trygg situasjon for familien.

Tilbakeføringen av barna skjedde mens fylkesnemnda behandlet saken.

KOMMENTAR: Demonstrantene tror de hjelper innvandrerbarn ved å advare mot barnevernet. De kunne ikke tatt mer feil, skriver Trygve W. Jordheim

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter