Nyheter

Færre spør Brønnøysundregistrene om trostilhørighet

Ikke siden 2013 har så få spurt Brønnøysundregistrene om hvilket tros- og livssynssamfunn de tilhører. Den norske kirkes nettløsning for utmelding får æren.

Lurer du på hvilket tros- og livssynssamfunn du tilhører? Da er Brønnøysundregistrene stedet å henvende seg. I fjor ringte 2.652 personer hit for å sjekke. Det er det laveste tallet siden 2013, og 1.000 personer mindre enn 2015.

Dag Nygård, spesialrådgiver i Norges Kristne Råd, tror at den nye, selvbetjente medlemsløsningen til Den norske kirke (Dnk), er en årsak til den betydelige nedgangen. På kirken.no kan man sjekke sitt medlemskap og eventuelt melde seg ut.

– Det er den viktigste årsaken. Andre årsaker er at problemene rundt dobbeltmedlemskap med Den norske kirke har sunket litt etter litt siden opprettingen av det sentrale medlemsregisteret. Det samme har oppmerksomheten rundt det, sier han.

I februar 2015 fikk Brønn­øysundregisteret i snitt 23 tele­foner daglig. Denne rekorden kan skyldes at det var da det var mest oppmerksomhet rundt medlemsrotsaken i Den katolske kirke, spekulerer Nygård.

– Et det mindre konflikter mellom trossamfunnene knyttet til medlemskap nå enn før?

– Ja, det har jeg inntrykk av. Vi hadde årvisse undersøkelser hos våre medlemsorganisasjoner i årene 2005-2012. Da så vi at disse problemene var i ferd med å fases ut, sier han.

Høyere kvalitet

Ole Inge ­Bekkelund, avdelingsdirektør i Kirkerådet i Den norske kirke,­ synes det er gode nyheter at færre­ spør om tilhørigheten sin.

– Det kan sees som et godt tegn på kvaliteten blant alle trossamfunnenes medlems­lister, sier han.

Bekkelund er enig i at Den norske kirkes nettløsning kan være en viktig faktor i at tallene går ned, men han berømmer også de andre trossamfunnene for ­
sitt registreringsarbeid.

– Oppmerksomhet rundt ­dobbeltmedlemskap over mange år har økt bevisstheten, sier han.

I dag er fristen for at tros- og livssynssamfunnene skal levere­ sine medlemslister til fylkesmennene. Det er denne listen som utløser det offentlige tilskuddet. I løpet av året vasker Brønnøysundregistrene disse ­listene. Ingen av trossamfunnene får støtte for et medlem som er registrert to steder.

Siden trosopplysninger regnes som svært sensitive, kan ikke trossamfunnene selv sjekke i hvilke andre trossamfunn medlemmene er registrert i. Medlemmene selv må finne ut av dette og melde seg ut av det samfunnet de ikke vil tilhøre.

Forrang

Nygård i Norges Kristne Råd tror det tross bedre rutiner vil skje feil også i framtiden.

– Ikke alle er like flinke til å melde seg ut før de melder seg inn et annet sted. Iblant er man kanskje ikke klar over sitt medlemskap som man har fått gjennom foreldrene, sier han.

Det er nemlig slik at dersom den ene forelderen er medlem i Den norske kirke, vil et barn, ­
selv om det blir døpt i en frikirke, tilhøre Dnk – hvis ikke for-
eldrene aktivt melder i fra.

– Jeg håper nå at forrangs­bestemmelsene til Den norske kirke blir fjernet når den nye ­loven om tros- og livssynssamfunn skal revideres. Dette er en kilde til dobbeltmedlemskap, sier Nygård.

Aktivt valg

Human-Etisk forbund vil gå enda lenger: De vil fjerne tilhørighetsordningen.

– Vi ønsker at finansieringen av tros- og livssynssamfunn skal baseres på medlemmer som har tatt et aktivt valg. Foreldre må kunne gi samtykke om inn-
melding, men barna må bekrefte sitt medlemskap når de blir 15 år, sier Agnieszka J. Bryn, kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund.

I juni hvert år får Human-Etisk forbund tilbake en liste fra fylkes­mannen med dobbeltførte medlemmer. De siste årene har denne listen inneholdt i underkant av 4.000 personer.

– Vi må så kontakte disse og be dem om å sjekke hvor de er dobbeltregistrert og så melde fra, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter