Nyheter

Fengsler kvinner, møter verdensledere ute

Kvinner viser stolt fram sine nye førerkort. Men de som kjempet fram kvinners rett til å kjøre bil sitter fengslet.

I går sendte nyhetsbyråer ut bilder av saudiske kvinner med nyervervet førerkort i hånda. I siste nummer av den arabiske utgaven av Vouge er prinsesse Hayfa bint Abdullah Al Saud (datter av avdøde kong Abdullah) avbildet på forsiden, sittende i førersetet på en åpen bil. 24. juni blir kjøreforbudet for kvinner opphevet. Samtidig sitter minst 11 menneskerettighetsaktivister fengslet, blant dem de som har kjempet for retten til å kjøre bil. De sitter på ukjent sted og uten kontakt med omverdenen.

Verge

Blant dem er Aziza al-Yousef, som har vært ledende i kampen for bilkjøring siden 1990. Hun er også en sterk stemme mot landets vergesystem. Loujain al-Hathloul og Iman al-Nafjan er to av de andre aktivistene som er fengslet, og som Amnesty International nå kjører en kampanje for å få fri.

– Først og fremst sender kronprins Mohamed bin Salman en beskjed til den saudiske befolkningen: Jeg er herskeren, og kan gi deg rettigheter hvis det passer inn i mitt prosjekt. Men du har absolutt ingen tillatelse til å kjempe for dine rettigheter. All kamp er illegitim og vil føre til straff, sier Ina Tin. Hun er seniorrådgiver i Amnesty International og kom tidligere i år med boken «Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene»

Føler seg trygg

Dette er et effektivt budskap han har formidlet på en brutal måte, som har gått hjem i kongedømmet. Den tilsynelatende reformvennlige kronprinsen Mohamed bin Salman har vært på utallige reiser verden rundt. Han har møtt Donald Trump i USA, kysset Emanuel Macron i Paris. Han har møtt «alle» i næringslivet, politikere og FN. Amnesty hevder han har brukt milliardbeløp på PR-tjenester for å fremstå som en reformator.

At han likevel arresterer aktivister som også er profilert utenfor Saudi Arabia forteller sitt om hvordan han har blitt møtt på sin rundreise i vesten, påpeker Ina Tin.

– Han må han føle seg trygg på at de internasjonale investorene ikke vil svikte ham. Eller at han ikke bryr seg om det, handelsavtalene vil bli underskrevet uansett. Det bør være en tankevekker for oss, sier Tin, som mener vestlige ledere burde si klart i fra at han har gått for langt og at de ikke kan støtte hans prosjekt så lenge det sitter samvittighetsfanger i landet.

Den pensjonerte universitetsprofessoren Aziza al-Yousef som ble arrestert i Saudi Arabia. I dette bildet kjører hun på en motorvei i Riyadh, under en kampanje i 2014. Hun har vært aktivist for bilkjøring siden 1990. og har også engasjert seg sterkt mot verge-systemet i Saudi Arabia.

Hul profil

Reformator-profilen hans er utrolig hul. Forfølgelsen og arrestasjonene har bare økt under hans ledelse. Det er viktig å få fram når man ruller ut den røde løperen når han kommer på besøk.

– Hvorfor har prins Salman satt i gang arrestasjonene?

– Han sender først og fremst ut et sterkt budskap internt. Alle som er uenige med ham, ikke bare om kvinners rettigheter, men om hva som helst, får beskjeden: Du risikerer å bli satt i fengsel, og at familien din får svi også, sier Tin.

Noen av familiene til de som er arrestert har fått reiseforbud.

Forrædere

Det er dessuten en svertekampanje mot kvinnene som Ina Tin mener mangler sidestykke. Kvinnene blir stemplet som forrædere, og er blant annet anklaget for «mistenkelig kontakt med utenlandske enheter». Aktivistene har tilsynelatende gått sammen for å undergrave statens sikkerhet og destabilisere landet. Det har også kommet meldinger i saudiske medier at noen av kvinnen har tilstått.

Dette er urovekkende på flere plan. De kan være utsatt for tortur, noe som dessverre er vanlig i Saudi Arabia, sier Tin. Hun understreker at myndighetene kan konstruere hvilken som helst tilståelse uten noe rot i virkeligheten.

– Dersom de blir framstilt som forrædere og fiender av staten, kan de bli tiltalt etter terrorloven. Det kan gi dødsstraff, sier Tin.

Kronprinsen tar også i bruk av nasjonalisme og patriotisme. Ved å stemple dem som forrædere, må befolkningen stå sammen mot en ytre fiende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter