Kirke

Feiret pinse på tvers av språk og kulturer

Hundrevis av mennesker fra ulike kulturer hørte dagens tekst på 16 språk på flerkulturell Pinsefestival i Oslo.

– Den første gudstjenesten i historien var på flere ulike språk, så det er noe symbolsk med å komme sammen på denne måten. I vår politiske kontekst, der man kan se en økende etnosentrisme og nasjonalisme, så er dette et viktig budskap om enhet, sier Temesgen Kahsay fra baptistkirken Home Church.

Flerkulturell Pinsefestival ble arrangert for sjette år på rad i Oslo. Her møttes migrantmenigheter og etablerte norske kirker til konserter, gudstjenestefeiring og måltidsfellesskap.

– Oslo er en flerkulturell by, så det er naturlig at kirka også er flerkulturell, sier Halvor Krunenes, som har deltatt på festivalen flere ganger tidligere.

LES OGSÅ: Tolv tegn på Den hellige ånd i Norge

Ulike språk

Det er Flerkulturelt kirkelig nettverk i Norges Kristne Råd som står bak festivalen, sammen med flere andre kirker og organisasjoner. De vil skape en møteplass for ulike kirker, synliggjøre migrantmenigheter og gi mennesker mulighet til å gjenoppleve pinsen ved at man forenes på tvers av kulturelt og språklig mangfold. Blant annet ble dagens tekstlesning gjort på 16 ulike språk.

– For noen virker kristendom som en etnisk greie. Vi vil bygge ned det bildet og vise at kristendom er en tro for folk fra alle land og kulturer, sier prosjektleder Lemma Desta.

Han forteller at alle kirker og menigheter i Oslo har blitt invitert til festivalen.

– Er det vanskelig å samle folk til et arrangement som dette?

– Vi har jobbet i seks år for å bygge relasjoner som gjør at vi klarer å samle så mange og det har vært mye arbeid for å organisere og ivareta ulike hensyn. Det er krevende, men mulig. Migrantmenigheter er ofte er opptatt av sine egne folk og tradisjoner, og norske kirker har mange formaliteter og rammer man er vant til å samles rundt, så dette havner midt i mellom.

LES OGSÅ: Kirker går sammen for å ta imot konvertitter

Kirkens fødselsdag

Pinsen regnes som den globale kirkens fødselsdag, og i pinsehelgen har det vært en rekke økumeniske arrangementer og gudstjenester over hele landet. Leder for Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, kjenner likevel ikke til noen andre arrangementer som samler mennesker på tvers av kulturer i en så stor skala.

– Man jobber lokalt rundt i regioner for å knytte både migrantmenigheter og norske mer sammen, men så langt jeg vet er ingen på dette nivået. Jeg håper dette kan være til inspirasjon for resten av landet og at vi ser dette skje flere steder, sier Hermansen.

– Har det blitt en økt bevissthet rundt verdien av å møtes på tvers av kulturer?

– Ja, jeg ser det mange steder. Vi er et land som består av utrolig mange ulike kulturer etter hvert. Å finne en god integrering mellom migrantmenigheter og etablerte norske menigheter er viktig.

Deltakerne Kahsay og Krunenes mener pinsefestivalen er en unik mulighet for kirker til å møtes på tvers av kulturer.

– Det finnes flere tverrkirkelige arrangementer, men der fokuserer man lite på å få inkludert alle. Jeg ser ikke alltid etniske menigheter i andre fellesskap, slik som jeg ser her, sier Krunenes.

– Økumenisk arbeid skjer ofte på ledernivå, men sjeldnere på menighetsnivå. Jeg håper å se mer samarbeid som dette, sier Kahsay.

---

Flerkulturell Pinsefestival

  • Ble arrangert for sjette år på rad 10. juni.
  • Samler migrantmenigheter og etablerte norske kirker til konserter, gudstjeneste og måltidsfellesskap.
  • Arrangører er Norges Kristne Råd, KIA Øst, Den norske kirke, Pinse for alle, Migrantmenigheter og Beveg Oslo.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke