Nyheter

Feiret homofiles plass i kirken

– For 25 år siden hadde jeg ikke sett for meg en slik gudstjeneste, sa Tysfjordprest Edgar Stark Dobie-Njaastad da Åpen kirkegruppe feiret 40-årsjubileum søndag.

Åpningssalmen «Deg være ære» tonet gjennom kirkerommet – den samme salmen som ble brukt da Åpen Kirkegruppe holdt sin første gudstjeneste i 1976 i Majorstuen kirke.

Men i dag ble gudstjenesten holdt i Oslo domkirke. 20 lesbiske og homofile prester deltok i seremonien.

LES MER: Åpen kirkegruppe gir stafettpinnen videre til Åpen folkekirke

– Utenkelig

– Jeg kunne ikke se for meg en slik gudstjeneste som dette, da jeg ble ordinert i 1991. Det kommer nok frem en tåre i øyekroken, sier katektet i Tysfjord, Edgar Stark Dobie-Njaastad.

Gruppen for homofile og lesbiske ble stiftet for 40 år siden og i går var det storfeiring med festgudstjeneste i Oslo domkirke.

En av dem som gikk i prosesjonen var Gunnar Farsund, som er pensjonert prest og medlem av festkomiteen i Åpen Kirkegruppe.

Symbolsk viktig

– Jeg tror dette er første gang så mange prester med annen legning er samlet sammen til en slik markering, sier Farsund.

Han opplevde dagen som symbolsk viktig.

– Med en slik markering viser vi er en helt naturlig del av kirken. Det har skjedd så mye på disse 40 årene og det er virkelig flott å være med å feire alt vi har fått til, sier Farsund.

LES OGSÅ: Sandaker-Nielsen ny leder i Åpen folkekirke

Regnbuen

Hovedsalmen i festgudstjenesten, Hilde Raastads «Kjærlighet seirer», var et naturlig valg forteller styremedlem Trond Laksaa, som var med å utarbeide programmet.

– Salmen var et naturlig valg både fordi salmen har vært viktig for oss i Åpen Kirkegruppe i mange år, men så også fordi Raastad jo var den førte lesbiske­ presten som ble ordinert, sier Laksaa.

Programmets forside var for anledningen i alle regnbuens farger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter