Kirke

Feirer ti år med kristne trospraksiser

I ti år har nettverket Etter Kristus hjulpet mennesker med å omsette Jesu liv og lære til konkret handling. Denne helgen feires jubileet med bokslipp og besøk av nettverkets inspirasjonskilde Mark og Lisa Scandrette.

I ti år har nettverket Etter Kristus hjulpet mennesker med å omsette Jesu liv og lære til konkret handling. Denne helgen feires jubileet med bokslipp og besøk av nettverkets inspirasjonskilde Mark og Lisa Scandrette.

– Jeg er glad for å se at praksisfokuset gradvis blir løftet frem i mange kirker rundt omkring. Vi skal ikke ta æren for det alene, men vi har vært med på å dra i den retningen, sier Stian Kilde Aarebrot.

Han er daglig leder for Etter Kristus, et nettverk for kristen trospraksis som er del av organisasjonen Areopagos. I ti år har de holdt kurs og lagd ressurser for å hjelpe mennesker med å oversette det Jesus sa og gjorde til dagens virkelighet, for deretter å prøve å leve etter det.

I perioden Etter Kristus har eksistert, har man sett en større interesse for kristne trospraksiser i mange kirkelige sammenhenger, mener Aarebrot.

– I mange frimenigheter har man for eksempel fått mer jevnlig nattverd og bruk av tidebønner. Vi ser mer og mer at folk er lei av mange ord og lite praksis, sier Aarebrot.

Eksperimenter

Denne helgen feires jubileet med en rekke arrangementer i Oslo sentrum, blant annet besøk av Mark og Lisa Scandrette fra senteret ReImagine i California.

– Jeg tror ikke Etter Kristus ville eksistert uten dem. De grunnleggende ideene våre kommer fra ReImagine, sier Aarebrot.

Etter Kristus, som tidligere het Substans, startet for ti år siden etter at Stian Kilde Aarebrot og kona Gunhild besøkte ReImagines fellesskap i San Francisco. Her ble de kjent med konseptet «Jesusdojo».

– Dojo er et fancy ord for «kurs» som brukes om gymmen i karate. Ideen er at den som skal lære å følge Jesu vei kanskje må bruke mer tid på gymmen enn på studiepulten, sier Aarebrot.

Høsten 2009 ble Jesusdojo testet ut i Aarebrots menighet Sub Church i Oslo. Etter kort tid ble det klart for Aarebrot at Substans måtte bli et frittstående nettverk slik at flere kunne få muligheten til å bli med. Gjennom ti år har Etter Kristus arrangert øvelser i å be tidebønner, faste, stillhet og meditasjon, men også mer aktivistiske praksiser.

– Vi har hatt øvelser i å leve enklere, styre økonomien sin og selge eiendeler for å gi penger til bekjempelse av fattigdom. En av Jesusdojoene handlet om å bli kjent med tiggere i byen, der vi deltok på akuttovernatting og arrangerte fest med dem. Det mest grunnleggende eksperimentet vårt kalles «sannhetseksperimentet». I 30-40 dager tar man tak i noe man vil endre i eget liv, for eksempel skjermavhengighet eller overforbruk, forteller Aarebrot.

Boklansering

I boken Kunsten å forme livet – plastisk teologi (2018) argumenterte Aarebrot for at ingenting former oss mer enn handlingene våre. Under 10-årsjubileet lanseres oppfølgeren Veiarbeid – å følge Jesus, ett eksperiment av gangen, som gir eksempler på eksperimenter man kan gjennomføre inspirert av noe Jesus sa eller gjorde.

– Vi håper flere kan gjøre det vi har gjort i ti år. Jeg tror vi bygger en solid karakter gjennom å praktisere troen vår, men at denne tilnærmingen også kan ha mye å si for folk som er nysgjerrige på tro. Når kirken inviterer inn til praksiser kan det være med på å skape og bygge tro, sier Aarebrot.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke