Nyheter

Feirer skeiv Ramadan

To nye organisasjoner vil få fram mangfoldet blant norske muslimer, og skape trygge fellesskap for de som føler seg alene.

For et år siden ville samfunnsdebattanten Thee Yezen Al-Obaide etablere en feministisk og skeiv moské. Nå har han stått frem som homofil, og leder den frivillige organisasjonen Salam, som jobber for å integrere skeive i innvandrermiljøene.

– Han har vært lur. Han har latt folk bli kjent med ham, før de ble kjent med legningen hans, sier Laial Janet, leder i organisasjonen NOK.

En forkjølet Al-Obaide og Janet møter Vårt Land på en kafé der de planlegger førstkommende fredags arrangement: 17. mai starter nemlig Ramadan, muslimenes fastemåned. I den forbindelse arrangerer organisasjonene Salam og NOK «A very Queer Ramadan», fire fredager på rad.

På arrangementets Facebook-side skriver de at «Ramadan betyr veldedighet, tilgivelse og ydmykhet. Ramadan skal være en åndelig og kroppslig renselsesprosess. Men det er også en tid for glede og samvær med familie og venner. Slik er det ikke for alle. Mange skeive, kvinner og transpersoner med muslimsk bakgrunn mangler et slikt fellesskap. Hos oss er alle velkommen, uansett kjønn, seksuell legning, religion og bakgrunn.»

Unødvendig

Imam Hamid Farooq ved Islamic Cultural Centre avviser at det er behov for en egen moské eller organisasjon for homofile og lesbiske.

– Moskeen er for alle. Ingen har rett til å si at en homofil ikke skal kunne tilbe i moskeen. Vi mener det er trygt å praktisere hos oss, så en egen skeiv moské er ikke nødvendig. Alle er frie og kan gjøre hva de vil, sier Farooq.

Både Al-Obaide og Laial Janet himler med øynene når de får høre imamens svar.

– Det er så feil som det går an å bli. Jeg er heterofil, men det faktum at jeg bruker sminke var nok til å bli møtt med stygge blikk eller føle meg uvelkommen i moskeen. At det skal være uproblematisk for homofile og lesbiske å tilbe i moskeen er tull, sier Laial Janet.

Tøft

Al-Obaide mener at de homofile muslimene ønsker seg et sted der de slipper å bli trakassert for sin legning eller sin religion. Hvor de slipper å føle seg alene og kan tolke Koranen slik de mener er korrekt.

– Jeg kunne gått ut i media og diskutert med Farooq, men det er egentlig bedre at han åpner munnen selv og viser hva slags holdninger han representerer. Det beviser enda bedre behovet for en organisasjon som Salam, enn noe jeg kunne sagt.

Å få oversikt over hvor mange som kommer til å delta på ramadanfeiringen med dem er vanskelig, da mange vegrer seg for å trykke på liker-knappen på Facebook, eller gi til kjenne at de er interessert i å være med.

Men Laial Janet og Al-Obaide har fått e-poster fra en del, og forventer at noen vil dukke opp på den første fredagen.

– Når de ser at det er helt trygt og at de ikke er alene, så vil nok ryktet spre seg om arrangementet, og så vil det komme flere til etter hvert, sier Al-Obaide.

Historisk toleranse

Al-Obaide legger ikke skjul på at islam er utvetydig om at homofili er galt, men han viser til at muslimer opp gjennom historien har hatt et ganske avslappet og tolerant forhold til homofil praksis.

– Allerede i år 300 i muslimenes tidsregning ser vi at homofil praksis nærmest blomstret i Irak og Syria. Denne biten av historien er visket ut av arabiske nasjonalister, sier Al-Obaide.

Han mener at de ønsker seg tilbake til arabernes storhetstid, uten å forstå hva det egentlig innebærer.

Som trippelminoritet opplever Al-Obaide motstand. Han er innvandrer, muslim og homofil, og må forsvare sin posisjon på alle kanter, men samtidig opplever han også mye støtte.

Hemmelig adresse

«A very Queer Ramadan» finner sted i Salams lokaler på hemmelig adresse.

– I fjor høst, da vi organiserte fellesbønn i et privat hjem, opplevde vi at noen kom helt til døren, men så snudde de og gikk igjen. Det ble for vanskelig for enkelte, forteller Al-Obaide.

Da de reklamerte på snap, tok en dame tok kontakt og lurte på hvorfor de frontet at homofile skulle faste. Det skulle visst stride mot islam at homofile fastet.

– Hvor tok hun det fra? Det er jo bare tull. Skal man styre unna alt religiøst, bare fordi man er homofil? spør Laial Janet.

Det er viktig for de to å presisere at alle er velkommen, og at de har taushetsplikt, slik at de som kommer ikke trenger å frykte for at noen får vite at de har vært der.

Og man trenger heller ikke være praktiserende muslim.

Nyanser

– En dame spurte: Må man be? Du ingenting. Vi har et ganske stort bønnerom, men det er ikke hovedrommet, sier Al-Obaide.

Salam er en liten organisasjon der ikke alle er åpne om legningen sin. De prøver nå å bygge opp og invitere til en ny plattform og en ny tenkemåte som viser hvor nyanserte, komplekse og menneskelige muslimske skeive er.

– Jeg håper vi kan være en organisasjon som taler islamofobi og homofobi midt i mot, uten å bagatellisere den ene eller den andre delen. Det går an å være homofil og samtidig anse seg selv som en del av det muslimske miljøet, sier Al-Obaide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter