Nyheter

Fattige land bærer mer av byrden

Ikke siden 2. verdenskrig har flere vært på flukt. De flykter stort sett fra krig og 
konflikt i fattige land. I økende grad er det andre fattige land som tar imot dem.

Bilde 1 av 3

Ved årsskiftet var 59,5 millioner mennesker på flukt i eget land eller over landegrensene. Det er en økning på over åtte millioner bare i løpet av det siste året, og flyktningsstrømmen har vokst til over 60 millioner det siste halvåret. Flyktninger og internt fordrevne søker sikkerhet og bedre levekår, og drømmen for mange
som må forlate eget land er kanskje å få ly i et mer velstående land.

LES MER: Rekordmange har krysset Middelhavet hittil i år

Skjev fordeling

Men det er ikke i rike land de fleste havner. Nesten ni av ti av dem som flykter over landegrenser, havner i fattige land, i noen tilfeller også fattigere enn landet de flyktet fra. På slutten av fjoråret var utviklingsregioner vertskap for 86 prosent av alle verdens flyktninger. Det er en kraftig økning fra to tiår tilbake, da fattige land «bare» tok seg av 70 prosent av verdens flyktninger.

I Norge har det denne våren pågått en intens debatt om hvor mange syriske flyktninger vi skal ta imot i vårt eget land. Stor 
uenighet mellom regjeringspartiene, samarbeidspartiene og opposisjonen endte med et kompromiss om 8.000 flyktninger på tre år. Det gjør Norge til en litt mer imøtekommende nasjon for dem som må flykte og ikke kan få hjelp i sine nærområder. Sett ut fra vår rikdom, stiller vi likevel langt bak i køen i antall flyktninger vi tar imot.

LESM ER: Hva om Norges kyst lå nærmest flyktningene?

Ikke rause

På en liste FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har utarbeidet over antallet flyktninger verdens 197 land tar imot målt per dollar i brutto nasjonalinntekt, utmerker ikke Norge seg som spesielt rause. Enkelt sagt viser listen hvilke land som tar imot flest flyktninger i forhold til BNP per innbygger. Ut fra landenes velstandsnivå er Etiopia det landet som i særklasse bærer den største økonomiske byrden med å huse flyktninger:

1. Etiopia, 440 flyktninger per 1 US dollar BNP per innbygger

2. Pakistan, 316 flyktninger

3. Tsjad, 203 flyktninger

4. Uganda, 195 flyktninger

5. Kenya, 190 flyktninger

LES MER: Ingen skal si at de ikke ble advart

Fattig dominans

Listen fortsetter med stort sett fattige land nedover. Samtlige av de 30 landene som i fjor huset flest flyktninger ut fra eget velstandsnivå, er utviklingsland. Blant de 30 er 18 land klassifisert som minst utviklede land, altså de aller fattigste. Nesten 6 millioner flyktninger – 42 prosent av samtlige – hadde i fjor tilflukt i land der BNP per innbygger var mindre enn 40.000 kroner.

Først helt nede på 72. plass på denne listen finner vi Norge, med beskjedne 0,7 flyktninger per 1 US dollar BNP per innbygger. Det er 600 ganger færre flyktninger enn vi måtte tatt imot dersom vi skulle matche Etiopia, regnet ut fra de to landenes velstandsnivå. Den norske innsatsen er likevel ikke eksepsjonelt lav, hvis vi legger andre indikatorer til grunn.

Norge er blant de land i verden som gir mest bistand per innbygger og som andel av BNP, med rundt 1 prosent, og vi figurerer høyt på listene over bidragsytere i humanitære kriser som skaper mange flyktninger. Det er også geografisk og kulturelt naturlig at land langt unna konfliktområder får færre flyktninger fra fattige
land som stort sett ligger i sør.

Åpne Sverige

I nordisk sammenheng er Norge ingen sinke som flyktningland. Selv når vi tar hensyn til landenes velstandsnivå, tar Norge imot godt over dobbelt så mange flyktninger som Finland, og nesten dobbelt så mange som Danmark. Ut fra egen økonomi bærer imidlertid Sverige en mer enn fire ganger større byrde enn Norge som flyktningmottaker.

Sveriges ekstraordinære innsats kan måles også på andre måter. Sammen med Tyrkia er Sverige det eneste europeiske landet som figurerer på listen over de 10 landene i verden med flest flyktninger i forhold til folketallet – en liste Libanon topper suverent. Sverige ligger på 9. plass, med 15 flyktninger per 1.000 innbyggere. Norge med i overkant av 9 flyktninger per 1.000 innbyggere er også ganske høyt oppe, på 19. plass i verden:

1. Libanon, 232 flyktninger per 1.000 innbyggere

2. Jordan, 87

3. Nauru, 34

4. Tsjad, 34

5. Djibouti, 23

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rask økning

Fjoråret er blant de verste flyktningårene i historien. I gjennomsnitt ble 42.500 mennesker registrert enten som flyktninger, asylsøkere eller internt fordrevne hver eneste av fjorårets 365 dager. Det er som om en hel by på størrelse med Moss eller Arendal hver dag skulle bli drevet på flukt.

I den sterkt økende flyktningstrømmen utmerket Norge seg i fjor som et av ytterst få europeiske land som hadde en nedgang i antallet asylsøkere. Med 11.500 asylsøkere i fjor var nedgangen på drøye 4 prosent. Til sammenligning var antallet asylsøkere i Sverige over 81.000, en økning på hele 50 prosent fra året før.

Den sterkt økende svenske flyktningtilstrømningen har 
bidratt til sterk framgang for de innvandringskritiske Sverigedemokraterna. FN advarte i en rapport på nyåret om økende hatkriminalitet og etnisk diskriminering i Sverige mot muslimer, afrosvenske, romfolk og jøder, spesielt fra høyreekstreme 
politikere.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter