Nyheter

– Fattigdomsgrensen er meningsløs

De siste 20 årene har mer enn en milliard fattige mennesker klart å tjene mer enn 1,9 dollar og dermed kommet seg ut av ekstrem fattigdom. – Fattigdomsgrensen er kunstig, sier ekspert.

Hvem er fattige nok til at vi skal hjelpe dem? I 2015 vedtok vi FNs bærekraftsmål, og det første blant disse er at ingen skal være ekstremt fattige i 2030. Ekstrem fattigdom defineres av Verdensbanken som mennesker med mindre enn 1,9 dollar å leve for per dag.

Meningsløs definisjon

Denne uken har Vårt Land skrevet om Øyvind Eggen, seniorrådgiver i Civita, som mener at Norge må jobbe mer målrettet hvis vi skal kvitte oss med ekstrem fattigdom. Likevel mener han at grensen er kunstig.

– Skillet mellom de som er ekstremt fattige og de som ikke er det, er meningsløst, sier han.

Han mener grensen er et resultat av at kraftig reduserte ambisjoner.

– Som en konsekvens av at grensa er på 1,9 dollar, definerer vi milliarder av mennesker som lever i dyp nød utenfor det globale ansvaret.

Han forteller at det finnes alternative måter å definere fattigdom. Én av disse er en etisk fattigdomsgrense.

– Den etiske fattigdomsgrensa er på 5 dollar. Rundt halve verdens befolkning havner under denne grensa. Vi har altså veldig langt igjen, poengterer Eggen.

LES OGSÅ: Milliarder å spare på å kutte barneekteskap

Etisk definisjon

– For de fattigste i verden er inntekt utslagsgivende for hvor lenge de kan forvente å leve. Hvor mye må du tjene før inntekten slutter å avgjøre hvor lenge du lever? spør Peter Edward, foreleser ved Universitet i Newcastle.

Edward svarte på dette i 2006, og fant en grense som var omtrent det dobbelte av den ekstreme fattigdomsgrensen. Over denne grensen førte ikke økt inntekt nødvendigvis til økt forventet levealder.

– Tanken var at i en etisk verden full av velstand skal ikke fattigdom føre til en tidlig død, forteller Edward til Vårt Land.

Selv om han mener dagens definisjon på ekstrem fattigdom kan være nyttig, understreker han at begrepet er villedende.

– Ved å sette en lav grense ser det ut som at vi har gjort stor fremgang. Men det er veldig mange mennesker rett over den ekstreme fattigdomsgrensen. Forskjellen i levekvaliteten til de som er rett over og de som er rett under grensen, er neglisjerbar, sier Edward.

LES OGSÅ: – Oppvekstrapport dobler barnefattigdom

Resultat av et kompromiss

Ifølge Verdensbanken innebærer ekstrem fattigdom at man ikke får dekket helt grunnleggende fysiske behov som mat, klær og hus. 836 millioner mennesker regnes som ekstremt fattige.

Vårt Land har snakket med tre forskjellige FN-organisasjoner for å høre i hvilken grad disse behovene blir dekket med 1,9 dollar til rådighet daglig.

Ingen av dem vi snakket med kunne gi et konkret svar på dette, men sier det er et produkt av politiske kompromisser.

– At FN endte på denne fattigdomsgrensen bærer preg av hvor mye politisk vilje det har vært, sier Anne Cathrine da Silva, generalsekretær i FN-sambandet i Norge.

LES OGSÅ: Krangler om barnefattigdom i Norge

0,5 prosent skatt er nok

Edward får støtte fra Jo Thori Lind, som er professor i samfunnsøkonomi ved UiO.

– Vi har flyttet mange rett over fattigdomsgrensa, men ikke veldig mye lenger, sier han.

Han understreker at selv om forbedringen for verdens fattige ikke har vært stor i kroner og øre, så gjør små beløp likevel en forskjell for de aller fattigste.

– 50 cent ekstra per dag betyr mye, hvis man i utgangspunktet lever for 1,5 dollar per dag. Men tilstanden er fortsatt elendig, materielt sett.

– Er ikke grensen da altfor lav?

– Jo. Og skal vi utrydde fattigdom generelt, må vi sette terskelen mye høyere. Men da blir oppgaven desto større. Hadde vi satt grensa til 10 dollar dagen, som fortsatt er ganske lite, ville vi stått overfor en håpløs oppgave.

Lind mener manglende vilje er grunnen til at det ikke satses høyere.

– Det er veldig lite omfordeling som skal til. Jeg forsket på dette for åtte år siden, og da fant vi at en skatt på 0,5 prosent på alle i verden over fattigdomsgrensa, ville vært nok til å utrydde ekstrem fattigdom.

LES OGSÅ: Barn lever og dør på søppelfylling

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter