Nyheter

Fattig fotballsponsing

Med dyrkjøpt reklame på franske fotballdrakter håper Tsjad, verdens fjerde fattigste land, 
å tiltrekke seg turister.

Nylig presenterte den franske Ligue 1-klubben Metz sin nye drakt med logoen «Tsjad: Oasis du Sahel». Den nye sponsoravtalen vekker debatt, ettersom det sentralafrikanske landet Tsjad ligger helt i bånn på statistikker over økonomi og levekår.

Over halvparten av befolkningen sliter under fattigdomsgrensen, i et tørt og karrig land med hyppig matmangel. Landet holder seg med en av kontinentets mest seiglivede presidenter:

Idriss Deby ble for en måned siden tatt i ed foren ny periode etter å ha fått en oppslutning på nesten 62 prosent i vårens valg. 63-åringen har vært president i Tsjad siden et militærkupp i 1990, og er siden 1996 gjenvalgt hvert femte år.

LES OGSÅ: Usikkert om Panama-avsløringene får følger

Dyr avtale

Kritikere finner det oppsiktsvekkende at et land som henter 70 prosent av sine inntekter fra oljeeksport, og som de siste årene har opplevd en katastrofal inntektssvikt, nå går inn som draktsponsor for et fransk fotballag.

Tsjads idrettsminister Betel Miarom avviser at avtalen koster 12 millioner euro, men hverken han eller klubben har presentert andre summer. Miarom håper avtalen skal bidra til å endre landets negative image, mens sjefen for Tsjads friidrettsforbund kaller avtalen «en dårlig spøk».

Boko Haram

Tsjad ligger midt i et av de mest urolige områdene i Afrika, med grense mot Libya, Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk og Nigeria.

Ikke minst lever Tsjad med en konstant trussel fra den ­islamistiske terrorgruppen Boko Haram, som har sin hovedbase i Nigeria. I sommer sendte Tsjad 2.000 soldater til nabolandet Niger for å bidra i kampen mot Boko Haram.

LES OGSÅ: Avisene bryr seg ikke med afrikaneres navn

Kenyansk spillselskap

Sist måned gikk det store, kenyanske spillselskapet SportPesa inn som største sponsor for den ­engelske Premier League-klubben Hull med to norske spillere i stallen: Adama Diomande og Markus Henriksen.

Fotball er den desidert mest populære sporten i Afrika, og kontinentet er blitt en stor eksportør av klassespillere til en rekke europeiske ligaer.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter