Nyheter

Fastlegen spør sjelden 
om alkohol

Nordmenn drikker mer enn før, men fastleger vegrer seg for å spørre om alkoholbruk. – Går utover pasienten, mener Actis.

Bilde 1 av 3

– Som fastlege har jeg selv opplevd flere situasjoner hvor jeg i møte med pasienter ikke reflekterte­ over at alkohol kunne­ være relevant, men hvor det viste seg at pasienten hadde alvorlige alkoholproblemer, sier Torgeir Gilje Lid.

Vanskelig å spørre

Den mangeårige­ fastlegen har nylig gjennomført en doktorgrads-
avhandling ved Universitet i Bergen. I avhandlingen ser han blant annet på i hvilke situasjoner allmennleger spør om alkohol og på hvilken måte de spør. Studien­ tar utgangspunkt i intervjuer med fastleger og data fra 20.000 pasientjournaler­.

– Fastleger spør for sjelden om alkohol, slår Lid fast.

– I noen situasjoner kan det være vanskelig for fastlegen å spørre, mens det i andre situasjoner kan være at legen ikke tenker på at alkohol kan være relevant, fortsetter han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Manglende bevissthet

Lid mener det er en utfordring at det er en manglende bevissthet rundt alkohol blant fastleger, på tross av økt alkoholforbruk blant nordmenn.

– Det kan være en sammenheng mellom alkohol og mange helseproblemer, sier han.

Lid ønsker ikke at alkoholforbruk skal bli et rutinespørsmål, men råder fastleger til å ha alkohol høyere oppe i bevisstheten.

– Fastleger må snakke oftere­ om alkohol i forbindelse med pasientens­ problemstillinger, bekymringer og behandlingen man gir, sier han.

LES OGSÅ: Vi kjenner på drikkepresset

Går utover pasienten

– Studien bekrefter det inntrykket vi har. Alkohol blir altfor sjeldent et tema. Legen tør ikke å spørre fordi dette kan bli en ubehagelig samtale, og de vet heller ikke hvordan de skal følge opp alkoholproblemer. Slik situasjonen er nå, kan pasienter gå glipp av forebygging og helsehjelp, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan.

– Det er norsk frykt for å legge seg opp i det private. Man er redde­ for å moralisere og gi skyldfølelse. Når det gjelder tobakk­ har man ingen hemninger med å legge seg opp i andres atferd. Alkohol blir behandlet på en annen måte, på tross av helsekonsekvensene det kan ha, fortsetter hun.

Møtepunkt

Gerhardsen mener­ fastlegene er helt sentrale for å bistå personer med alkoholproblemer.

– Det er møtepunktet de fleste­ har med helsevesenet. Alkoholforbruk må inn som et rutinespørsmål­ i møte med fast-
legen. På den måten kan alkohol avmystifiseres­, sier Gerhard-
sen.

Hun påpeker at manglende kompetanse hos fastlegene om oppfølging av alkoholproblemer også er en utfordring.

– Legene må føle seg trygge på hva neste trinn skal være dersom noen har et alkoholproblem. Bedre kunnskap blant legene om neste trinn er viktig, sier Gerhardsen.

LES OGSÅ: Ungdom fester seg syke på sydentur, ifølge Sjømannskirken

Mangler åpenhet

Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter, vil ha mer åpenhet rundt alkoholbruk.

– Enten er alkohol bare kos og hygge eller så er det et stort problem. Vi mangler ord for alle nyansene mellom ytterpunktene. Vi må snakke mer om alkoholbruk, sier Ege.

– Man tenker at alkoholbruk er noe privat. Vårt budskap er at den dagen man merker noe på jobb, er ikke lenger dette en privatsak, fortsetter hun.

Ege mener det er flere aktører som må på banen for å skape mer åpenhet.

– Fastleger har en rolle og arbeidslivet­ har en rolle. Jo flere som er med på å skape åpenhet rundt alkoholbruk, desto lettere vil det være å forebygge problematisk bruk og hjelpe de som har problemer, sier hun.

VERDIDEBATT: «Norsk ungdomsfyll er så drøy at den er fremmedgjørende»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter