Nyheter

Fastholder at bransjen må følge loven

Til tross for butikkenes innrømmelse av brudd på helligdagsloven: Fra kulturdepartementet sin side kommer det foreløpig hverken handling eller nye svar.

Helligdagsloven som blant annet styrer søndagsåpne butikker hører inn under Kulturdepartementet, og Anette Trettebergstuen (Ap) mener kulturminister Linda C. Hofstad Helleland (H) gir bransjen frie tøyler.

– Det er statsrådens ansvar at lovene overholdes, så lenge hun er vag, forstår jeg at politiet legger bort disse sakene og at bransjen tar seg til rette, uttalte Trettebergstuen til Vårt Land mandag.

– Regjeringen må rydde opp og ikke fortsette å ignorere lovbruddene, la hun til.

Politiet har tidligere uttalt at de ikke har ressurser til å følge opp butikkers mulige brudd på helligdagsloven.

LES OGSÅ: Her brytes søndagsloven

Nei til intervju

I nærmere tre uker har Vårt Land bedt om et intervju med kulturministeren om søndagsåpne butikker. Mandag ettermiddag ble igjen vår forespørsel avvist. I stedet svarer statssekretær Bård Folke Fredriksen per e-post via presseapparatet.

Svarene til statssekretæren repeterer i stor grad skriftlige svar gitt, nemlig at bransjen må følge loven, at lovbrudd kan straffes med bøter og at politiet sørger for håndhevelse.

På spørsmål til kulturministeren om hva hun tenker om bruddene på helligdagsloven som Vårt Land avdekket, svarer statssekretær Bård Folke Fredriksen følgende:

– Jeg forventer at de som driver faste utsalgssteder, respekterer og overholder gjeldende rett.

LES OGSÅ: «Denne søndagen ser butikken annerledes ut»

Ingen spesiell kommentar

Da Vårt Land besøkte ulike søndagsåpne butikker og konfronterte butikkene med blant annet salgsareal over 100 kvadratmeter og fri tilgang til hovedbutikken, innrømmet både Joker, Kiwi og Bunnpris brudd på helligdagsloven og lovet samtidig bot og bedring.

– Det er grunn til å tro at disse butikkene ville fortsatt sin praksis om avisen ikke hadde tatt kontakt. Hva tenker kulturministeren om det?

– Jeg ønsker ikke å spekulere i hvorvidt slik praksis ville fortsatt eller ikke, og har ingen spesiell kommentar til det, skriver Fredriksen.

– Disse butikkene var anmeldt for de samme lovoverskridelsene, og dette ble henlagt av politiet. Hva tenker kulturministeren om dette?

– Håndhevelse av bestemmelsene er det politiet som gjør. Brudd på bestemmelsene kan sanksjoneres, og det finnes eksempler på butikkeiere som har fått bot og inndragning av omsetning, skriver Fredriksen.

LES OGSÅ: – Så lenge jeg kan huske har det skjedd brudd på Helligdagsloven

Henviser til lovforslag

På spørsmål om det tar for mye ressurser for politiet å etterforske disse sakene, svarer statssekretæren at «politiet gjør sine prioriteringer».

– Vi har ikke et eget «åpningstidspoliti». Jeg er opptatt av at gjeldende lover respekteres og overholdes.

– Hva er hensikten med en lov som åpenbart ikke følges og heller ikke håndheves av politiet?

– Departementet har hatt på høring forslag til lovendringer som hadde overflødiggjort siste ukers debatt og gitt mindre konkurransevridning mellom ulike typer utsalgssteder. Endringene ser ikke ut til å få flertall. Frem til loven eventuelt endres, gjelder dagens lov og det er ikke aktørenes praktisering som endrer regelverket.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter