Nyheter

Faster gjennom russetida

I år begynner fastemåneden Ramadan midt i russetiden. Det et kan være en utfordring for muslimske tredjeklassinger.

Bilde 1 av 4

– Det er litt utfordrende å være russ med tanke på at Ramadan handler om å komme seg unna synder, og i russetiden er man jo ofte i et miljø omringet av alkohol og fest, sier Ali Hamza Ahmed (18).

På samme måte som påsken, faller også den muslimske fastemåneden Ramadan på forskjellige datoer hvert år. I år varer den fra 6. mai til 4. juni, og for alle muslimske tredjeklassinger i videregående skoler rundt om i Norge betyr det også at fastingen kommer midt i russefeiringen.

Ali Hamza Ahmed (18) går tredje året i studiespesialisering på Elvebakken videregående skole i Oslo. Han er selverklært «edruss», men synes det kan være vanskelig å kombinere eksamenstid, faste og russefeiring,

– Personlig drikker jeg ikke, og på russedåpen drakk jeg vørterøl til 15 kroner. Det var helt perfekt for meg fordi det er alkoholfritt og billig, sier han.

Muslimer som praktiserer Ramadan skal blant annet ikke drikke, spise, ha seksuell samvær eller røyke. Egentlig ganske mye av det som man ofte forbinder med russetiden.

– Jeg var også med på «Én tut – én skål» selv om jeg ikke drikker alkohol. Da politiet kom bort syntes de det var litt rart at jeg bare drakk brus, sier Hamza og ler.

LES OGSÅ: Ap: Straff koranskole-foreldre

Ikke russ

Venninnen Zuhayr Abdi (19) er også tredjeklassing, men har bestemt seg for ikke å være russ. En av grunnene er at Ramadan faller midt i russetiden. En annen grunn er at hun ikke ønsker å assosiere seg med russens verdier.

– Jeg hadde egentlig lyst til å være russ, men ombestemte meg i siste liten. Først og fremst fordi jeg ikke er enig med kjerneverdiene i russetiden. I tillegg så synes jeg det er veldig dyrt å være russ. Det krever også mye energi, og under Ramadan han man ikke så mye av det. Da vil jeg heller prioritere skole og faste, sier Abdi.

Hamza er ikke enig i det venninnen sier om russens verdier. For ham er russetiden først og fremst en feiring.

– For meg handler russetiden om å gå i russedress, ta russeknuter, og feire at man er ferdig med skolen. Man kan fint kombinere russetid og med være en god muslim hvis man planlegger og disponerer tiden godt, sier blårussen.

– I blant handler det bare om verdien av å være med i et felleskap, og slik vil jeg skape masse gode minner fra russetiden, konkluderer han.

LES OGSÅ: Kinesiske innvandrere mål for Jehovas vitner

God planlegging

Mange forbinder russetiden med fyll, fest og fanteri. Men Hamza insisterer på at man fint kan kombinere den islamske høytiden med den norske tradisjonen.

– Jeg visste at fasten skulle havne midt i russetiden, og derfor disponerte jeg tiden godt. Så jeg har rukket å feste masse, og var på to russetreff før Ramadan.

– Møter du noen fordommer fordi du er muslim og russ?

– Jeg er klar over at det finnes fordommer der ute, men har aldri opplevd det direkte selv, sier han.

Hamza sier at han ikke kommer til å feste noe særlig mer ut russetiden, men ser ikke bort fra å delta på noen mindre sammenkomster nærmere nasjonaldagen.

– Jeg har ikke planlagt noe enda, men jeg skal gå i russetog, og kanskje vi samler noen muslimske venner og åpner fasten sammen etter solnedgang til 17. mai.

LES OGSÅ: NRK Super får kritikk for kjønnshårvoksing-video

Krevende måned

De to vennene forteller at det også er unge muslimer som bryter fasten for å sikre at de er klare nok i hodet under skolens heldagsprøver. Hamza og Abdi har derimot begge valgt å faste gjennom tentamener og russetid. Det merker de på kroppen. Ifølge dem er ikke skolehverdagen tilrettelagt for elever som faster.

– Akkurat nå kjenner jeg at kroppen vil ha vann. Det verste med fasten er ikke å unngå mat, men at man mister energi og blir slapp, forteller Abdi.

– På første fastedag hadde jeg tentamen i markedsføring, og fordi jeg ikke hadde spist fikk jeg hodepine, sier Hamza.

LES OGSÅ: Skal smugle høyteknologiske bibler til Nord-Korea

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter