Nyheter

Fare for streik i Den norske kirke

Sist fredag ble det brudd i tariffoppgjøret for Den norske kirke. Hvis partene ikke kommer til enighet hos Riksmekleren, vil Den norske kirke kunne rammes av streik for aller første gang.

– Det har vært lange og krevende forhandlinger, hvor partene har forsøkt å komme til enighet, sier Ingrid B. Tenfjord, direktør for arbeidsgiveravdelingen i KA, som er arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter.

Forhandlingene mellom partene skulle foregå fra 11. til 21. juni. Over en uke på overtid, fredag 29. juni, ble KAs siste tilbud akseptert av ti fagforeninger, og avvist av tolv. Tenfjord mener KA har strukket seg lang på vegne av sine medlemmer, og beklager at det ikke har vært mulig å komme til enighet.

– KA kom i det endelige tilbudet med et helhetlig forslag til løsning, som 12 av de 22 fagforeningene dessverre har valgt ikke å akseptere, sier Tenfjord.

Dette er første gang på åtte år at det er brudd i forhandlingene i kirkelig sektor. Det ble ingen streik den gangen, men det ble gjort streikeuttak og varslet om dette. Som følge av bruddet sender KA i dag ut informasjon til alle sine medlemmer i Den norske kirke om hvordan de bør forberede seg på en eventuell streik.

LES MER: Marit Halvorsen Hougsnæs (57) har blitt administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Mekling i august

Følgende organisasjoner kom til enighet med KA: Naturviterne, Lederne, Samfunnsøkonomene, Samfunnsviterne, Norsk Lektorlag, Norges Juristforbund, Arkitektenes Fagforbund, Econa, Tekna og NITO.

Organisasjoner som ikke aksepterte tilbudet, og som med det skal til mekling er: Fagforbundet, Presteforeningen, Delta, Musikernes fellesorganisasjon, Diakonforbundet, Kirkelig undervisningsforbund, Utdanningsforbundet, Parat, Fellesorganisasjonen, Akademikerforbundet, Sykepleierforbundet og Forskerforbundet.

– Bruddet i forhandlingene handlet slik vi ser det ikke om enkeltsaker, men om en avvisning av et helhetstilbud. Vi mener at vi i vårt siste tilbud hadde tatt hensyn til mange av de krav og innspill som hadde kommet fra fagforeningene, sier Tenfjord.

– Tilbudet ble jo også akseptert av ti fagforeninger, legger hun til.

Hun forteller at ettervirkninger fra lønnsoppgjøret i fjor som setter begrensninger for den økonomiske rammen, samt behandlingen av en rekke spesialbestemmelser knyttet til de ansatte som i fjor ble overført fra staten, har vært noen av de vanskelige områdene.

I første omgang vil forhandlingene tas videre til Riksmekleren, der Tenfjord tror og håper partene vil komme til enighet. Det er foreløpig uklart når mekling vil skje, men det blir tidligst i andre halvdel av august.

LES MER: Flere kirkelige fellesråd mangler skriftlige varslingsrutiner for seksuell trakassering og overgrep. Ikke dramatisk, mener arbeidsgiverorganisasjonen KA.

Mulig streik

Dersom meklingen ikke fører frem, er det fare for streik. Tenfjord forteller at det kun er virksomheter med ansatte som er organisert i fagforeningene som er i brudd, som kan bli rammet av en eventuell streik. Hun oppfordrer virksomhetene til å skaffe seg oversikt over dette i forkant.

Blir det streik vil det være første gang det er streik i kirkelig sektor. Omfanget av en eventuell streik er ifølge Tenfjord usikkert, og avhenger av hvem og hvor mange ansatte fagforeningene tar ut.

– En mulig konsekvens av streik er at gudstjenester, kirkelige handlinger og andre aktiviteter i menighetene kan bli avlyst, sier Tenfjord.

Hun sier det er vanskelig å svare på hvorfor det blir brudd i forhandlingene akkurat i år. Hun tror det blant annet kan henge sammen med en større og mer sammensatt sektor etter overføringen av de tidligere statsansatte, men tror likevel tidspunktet kan være tilfeldig.

Partssammensatt utvalg

Presteforeningen var en av organisasjonene som ikke aksepterte KAs tilbud. Forhandlingssjef i Presteforeningen, Kristian Mollestad, forteller at avvisningen av KAs tilbud handlet om en helhetsvurdering av flere vanskelige spørsmål.

– Vi hadde flere viktige krav, og valgte til slutt å foreslå å oppnevne et partssammensatt utvalg som kunne jobbe med dette frem til tariffoppgjøret i 2020, inklusive kravet fra KA. En del av uenighetene handler om justeringer og endringer i lønnssystemet. Vi foreslo også å utsette forhandlingene til høsten, og jobbe aktivt med dette frem til september. Dette ønsket ikke KA å si ja til, sier Mollestad og legger til at organisasjonene som er i brudd representerer over 90 prosent av de ansatte i KA. Han synes KAs opplysning om at 12 av 22 organisasjoner er i brudd, kan virke noe misvisende i den forbindelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter