Nyheter

Får ros for infokampanje

Men noe av det regjeringen skriver på den nye Facebook-siden er også nærmest politisk propaganda rettet mot mennesker på flukt, sier NOAS.

Bilde 1 av 2

Fredag lanserte regjeringen Facebook-siden «Stricter asylum regulations in Norway», for å advare personer som ikke har beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge, og for å informere om det norske asylregelverket.

Ett av innleggene starter slik:

«VIKTIG INFORMASJON! Afghanere uten beskyttelsesbehov vil bli deportert».

I et annet innlegg lister de opp flere av regjeringens innstramningsforslag. Ett av punktene som er satt opp, er at norske myndigheter er i dialog med Eritrea for å få til en returavtale.

Propaganda

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er enig i at feilinformasjon blant asylsøkere, særlig blant dem som kommer gjennom Russland, er et stort problem. Derfor støtter de deler av regjeringens nye nettkampanje.

– Konsekvensen av feilinformasjon for mange av dem som hadde opphold i Russland kan bli at de sendes tilbake til Kabul. Det et viktig at disse informeres om hva som er realiteten, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS.

LES OGSÅ: Det kommer flest flyktninger fra Afghanistan

Men han er ikke like positiv til alle deler av nettkampanjen og mener det går en grense mellom informasjon og skremsel.

– Noe av det regjeringen skriver på Facebook-siden, som at Norge prøver å få i stand en returavtale med Eritrea, er nærmest politisk propaganda rettet mot mennesker på flukt. Det burde regjeringen ha holdt seg for god til, sier Martinsen.

Amnesty har også vært ute og kritisert at regjeringen nevner spesielt arbeidet for å sende asylsøkere tilbake til Eritrea og Irak.

De mener regjeringen risikerer å skremme bort mennesker som har behov for beskyttelse.

Uproblematisk

Statssekretær Jøran Kallmyr hadde ikke mulighet til å svare på Vårt Lands spørsmål søndag. Men han sier til NTB at han ikke forstår hvorfor Amnesty har reagert negativt på punktet om mulige returavtaler i fremtiden.

– De fleste fra Eritrea får i dag opphold, fordi vi vet for lite om situasjonen der, men vi har som mål å endre praksis. Vi vil også samarbeide tettere med irakiske myndigheter. Jeg kan ikke forstå at det er problematisk, sier Kallmyr.

LES OGSÅ: Mange nordmenn aksepterer vil ikke kutte i velferd for å hjelpe flyktninger

Han mener det viktigste uansett er å gi flyktningene informasjon.

– Å fortelle dem hvordan regelverket i Norge faktisk er, er et moralsk ansvar vi har. Vi skal gi korrekt og nøktern informasjon. Dette er ikke akkurat «Welcome to Norway», sier han til NRK.

Rekordmange

Hundrevis av asylsøkere kom over grensen hver eneste dag i forrige uke og den nordiske ruten er blitt en favoritt.

Den siste uken i oktober kom det 793 asylsøkere over Storskog grensestasjon i Finnmark. Rundt halvparten av dem var fra Afghanistan og flere har hatt oppholdstillatelse i Russland.

Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt sier til VG at de tror spesielt mange av de afghanske flyktningene som kommer over fra den russiske siden har blitt lurt til å tro at det er fritt frem i Norge.

– Det virker som om noen har forledet mange av dem hit. Jeg tror det kan være folk som vil tjene penger på at de skal ta seg over til Norge, sier Hætta til avisen.

Europeisk problem

Øistein Mjærum, kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, vil ikke kommentere regjeringens aktuelle informasjonskampanje spesielt.

– Det er ikke vår oppgave, sier Mjærum.

Han understreker likevel at manglende informasjon om asylpolitikk og asyllovverket ikke bare er et problem i Norge, men i hele Europa.

– Konsekvensen blir at mange utsetter familien sin for enorme påkjenninger og en strabasiøs reise på grunn av rykter som viser seg ikke å være basert på virkeligheten, sier Mjærum til Vårt Land.

LES OGSÅ: Reportasje fra de nedbrente asylmottakene i Sverige

Han mener sosiale medier er en god arena å formidle informasjon til flyktninger på.

– For veldig mange av flyktningene har telefon og internett, og det er sannsynlig at informasjonen kan nå frem, sier Mjærum.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter