Nyheter

Får Olavstipend for å forske på gravferd

Olavstipendet 2019 går til Skøyen-presten Ingeborg Sommer som skal undersøke prestens rolle som ansvarlig for den kirkelige gravferden.

Ingeborg Blindheim Sommer, sokneprest i Skøyen menighet i Oslo, er tildelt Olavstipendet for 2019 som ble delt ut under åpningen av Bispemøtet mandag ettermiddag.

Under tittelen «I avdødes ånd. Om personlig tilrettelegging av gravferder i Den norske kirke», ønsker hun å undersøke prestens rolle som ansvarlig for den kirkelige gravferden, i det tette samarbeidet som i dag finner sted mellom pårørende, gravferdsbyrå og kirke.

Pårørendes forventninger

«Det er en spenning mellom gravferden som en offentlig gudstjeneste, og de pårørendes ønsker og forventninger om privat tilrettelegging og særegen ritualisering av gravferden» står det i Bispemøtets pressemelding om stipendet.

– Jeg ser fram til et annerledes år med faglig fordypning og forskning, på et tema som jeg er svært opptatt av og bruker mye tid på, sier Sommer.

Hun har vært prest i Skøyen menighet i Oslo i 14 år, og ønsker å jobbe grundigere med dette fordi hun som prest jevnlig møter pårørendes forventninger til Den norske kirke, på både godt og vondt.

Vårt Land har tidligere skrevet flere artikler om hvordan begravelser og gravferder i stadig større grad preges av egne og pårørendes spesielle ønsker:

Denne likkisten lager du selv

– Begravelser blir det nye bryllupet

Gjør de døde om til diamanter

Etterspør fellesgraver på kirkegårder

Tradisjon og tro under press

Bispemøtet mener Sommers prosjekt er aktuelt og svært relevant inn i «den hverdagen nær alle prester i menighetstjeneste står i til enhver tid».

«Det er fortsatt et stort flertall som velger gravferd i Den norske kirke, og det er her vi treffer den største bredden av befolkningen. Samtidig, og kanskje av den grunn, er det antagelig her man best merker at kirken som forvalter av tradisjon og tro er satt under press».

Bispemøtet skriver videre at de tror at dette prosjektet vil være bidrag i arbeidet med dette, og komme til nytte for både kirken som helhet og for prestene i sitt daglige arbeid.

LES MER: Forsker på omstridt radio

Utvikling av kunnskap

Olavstipendet ble opprinnelig opprettet av kirkedepartementet for å øke kunnskapen om kirkens rolle i samfunnet, og for å styrke kirkens kompetanse for å løse dens oppgaver.

Stipendet skal tildeles prester i tjeneste som ikke er innenfor et tradisjonelt etter- og videreutdanningsløp, som vil fordype seg i tema som kan bidra til utvikling av praktisk-teologisk kunnskap og kunnskap om praktisk prestetjeneste.

I fjor ble stipendet tildelt sokneprest i Vågsbygd menighet i Kristiansand, Nils Terje Andersen, som har undersøkt hvilke bilder av Jesus som blir formidlet i ­radioens morgenandakter.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter