Nyheter

Får likevel hete Mangfoldig folkekirke

Valgrådet i Borg bispedømme sa med knappest mulig flertall ja i ankesaken om bruk av valgliste-navnet Mangfoldig folkekirke.

Tirsdag ettermiddag fulgte valgrådet i Hamar opp og sa enstemmig ja til søknaden fra nomi­nasjonskomiteen i bispedømmet om å skifte navn til «Mangfoldig folkekirke – nominasjonskomiteens liste» ved høstens bispedømmerådsvalg.

– Vi synes søknadens argumentasjon for navneendring var god. Et hovedpoeng er at «mangfoldig folkekirke» skal fungere bedre enn et tørt administrativt ord som «nominasjons­komiteens liste», sier valgråds­leder, Hans Olav Høivik, i Hamar ­bispedømme.

LES MER: Sliter med å få nok kandidater til valget

Protesterer

Organisasjonen Åpen folkekirke, som stiller egen liste i 9 av Den norske kirkes 11 bispedømmer, har protestert mot navneendring. De mener Mangfoldig folkekirke vil bidra til betydelig velgerforvirring. Også talsmenn for bevegelsen Levende folkekirke har argumentert mot å ta i bruk navnet Mangfoldig folkekirke.

Karin-Elin Berg, 1. kandidat for Åpen folkekirke i Borg bispedømme, sier at de nå vil anke ­avgjørelsen i Borg – til arbeidsutvalget i Kirkerådet.

LES MER: Like mange kvinner som menn stiller

Avgjort?

Men Erling Birkedal, 1. mann på nominasjonskomiteens liste i Borg, mener denne ­saken nå er oppe og avgjort:

– Jeg forholder meg til saks­utredningen som sekretariatet­ i Borg bispedømme har ­utarbeidet. Her slås det fast at Åpen folke­kirke ikke har parts­interesser i dette tilfellet. Det er ­underlig hvis en «konkurrent» skal kunne anke en søknad som en ­annen part har fått innvilget, sier ­Birkedal.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Likeverdighet

– Valgrådets avgjørelse betyr at det nå begynner å bli likeverdighet i valgkampen, og at vi kan stille til valg på samme premisser til Åpen folkekirke, mener han.

Vårt Land meldte onsdag for en uke siden at samtlige kandidater på valglisten fra nominasjonskomiteen i Borg ønsket at «Mangfoldig folkekirke» skulle bli hovednavn på deres liste. Samtidig ble det kjent at kandidater på nominasjonskomiteens liste i Hamar bispedømme også ønsket å ta i bruk dette navnet.

Sist onsdag ettermiddag sa flertallet i valgrådet i Borg nei til navnendringen. Valgråds­leder Grete Mugaas bekreftet da overfor Vårt Land at brev fra Kirke­rådets sekretariat var «tungt inne» som bakgrunn for flertallsvedtaket.

I retur

Kirkerådsmedlem ­Erling Birkedal tok saken opp på møtet i det valgte Kirke­rådet torsdag i forrige uke. Derifra ble navnestriden sendt i retur til valgrådet i Borg.

Til valgrådsmøtet mandag kveld utarbeidet sekretariatet i bispedømmet et saksdokument, som hadde skarpe innvendinger mot kirkeråd-sekretariatets opptreden og vurderinger: Her blir sekretariatets to skriftlige innspill i forkant av valgrådets møte omtalt som «uheldig for den formelle saksgangen».

I sakspapiret heter det at Kirke­rådet «bruker en formalistisk begrunnelse for sitt syn». Kirkeråd-sekretariatet konkluderte forrige uke, i brev til Borg bispedømme, med at «navnet på en kunngjort liste ikke kan ­endres etter at listen er godkjent og den er kunngjort»

Men mandag snudde altså valgrådet i Borg.

– Underlig snuoperasjon

Karin-Elin Berg i Åpen folkekirke synes snuoperasjonen er underlig:

– Behandlingen i valgrådet virker noe vilkårlig. Ingen nye momenter kom inn i saken etter den første behandlingen i valg­rådet, men likevel snur rådet. Det er vanskelig å skjønne hvorfor det skjer, sier Berg.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter