Nyheter

Får kritikk for korttids-veldedighet

Norske aktører tilbyr turer hvor frivillige får jobbe tett på vanskeligstilte barn. – Uheldig med programmer som involverer barn, sier Line Hegna i Redd Barna.

Hvert år betaler unge nordmenn tusenvis av kroner for å reise til fattige land for å jobbe på barnehjem. I løpet av minst én måned bidrar de med alt ifra lek, leksehjelp til tannpuss. Turene arrangeres av norske aktører, som lokker med programmer «hvor du bidrar til at noen får det litt bedre», ifølge nettsiden til Atlantis Utveksling.

GoXplore og Kilroy er andre aktører som tilbyr liknende reiser. Felles for prosjektene er at deltakerne må ha plettfri vandelsattest, være minst 18 år, men viktigst, ifølge GoXplore, er at man «ønsker å gjøre en innsats».

– Jeg synes det er fantastisk at folk er engasjerte og vil gjøre noe for vanskeligstilte barn, men jeg er skeptisk til denne type arbeid. Barn er en veldig sårbar gruppe, og jeg vil heller råde folk til å velge programmer som ikke involverer barn, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

LES OGSÅ: Nordmenn vil ha svar på om nødhjelp virker

Kan skape ukritiske barn.

Hegna tror det er uheldig for barnas utvikling stadig å bygge opp nye relasjoner til mennesker som forsvinner etter bare én måned.

– Barn som ikke lever i en vanlig familiesituasjon har ofte problemer med å bygge nære relasjoner og få stabilitet i livene sine. Det er selvfølgelig ikke heldig dersom personer de møter på barnehjemmene er folk som kommer inn og ut av livene deres.

– Hva gjør det med disse barna å bli forlatt av nye mennesker med jevne mellomrom?

– Tilknytning er noe av det viktigste for barn, og barn søker trygge voksenpersoner veldig aktivt. Å stadig måtte orientere seg til nye voksne kan føre til at de blir mer ukritiske til hvem de søker kontakt med, noe som igjen gjør dem utsatt for utnyttelse, sier hun.

Gjør hverdagen bedre.

Siril Woldstad Sjøflot, general manager i GoXplore, ser imidlertid ikke betenkeligheter ved virksomheten deres.

– Vi håper å kunne gjøre barnas hverdag litt bedre ved å sende frivillige som har tid til å leke eller sette seg ned for å fortelle en historie. Mange frivillige kan også hjelpe til både med engelsk, matte og andre generelle fag, sier hun.

– Kan det ikke være uheldig for barna å forholde seg til mennesker som kommer og går i livene deres?

– Det kommer helt an på barnet. Vi kan ikke skjære alle over én kam. Fire uker tror vi skal gå bra. En del av dem som bor på barnehjemmene bor dessuten mest hos slekten sin, men i vanskelige perioder er de på hjemmet, sier hun.

Får et bedre aktivitetstilbud.

Heller ikke i Atlantis Utveksling tror de barna tar skade av denne type frivillighet, men innrømmer at dette ikke er den beste måten å hjelpe vanskeligstilte barn på.

– Det beste hadde vært om barnehjemmene hadde fått finansiering til å ansette flere lokale arbeidere, slik at de ikke hadde behov for frivillig arbeidskraft, sier Madeleine Kjellevand, som er fungerende daglig leder.

Hun mener likevel at frivillige engasjementer gjør livet bedre for vanskeligstilte barn.

– Gjennom frivillige får barna et bedre aktivitetstilbud, mer leksehjelp, språktrening og mer tid med lokalt ansatte omsorgspersoner, sier hun.

LES OGSÅ: Charterturister gir bistand til flyktninger

Gjennomsiktig økonomi.

Kommunikasjonssjef i UNICEF roser nordmenn som ønsker å gjøre noe konkret for fattige barn, men mener det finnes bedre måter å hjelpe:

– Den mest effektive hjelpen skjer gjennom store hjelpeorganisasjoner. De har god kontakt med myndighetene i landene og du kan være sikker på at de samarbeider med lokale, seriøse aktører, sier Merete Agerbak-Jensen.

Hun anbefaler dessuten å velge en organisasjon som har gjennomsiktig økonomi, og peker på at for eksempel GoXplore ikke står registrert i Innsamlingskontrollen.

– Dermed kan man ikke vite med sikkerhet hvor pengene går, sier hun.

LES OGSÅ: Få nordmenn er CV-ryttere

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter