Nyheter

Får ikke spørre hvorfor noen melder seg ut

Hvorfor melder så mange seg ut av folkekirken? Svenskene jakter på svaret i vår. I Norge står personvernet i veien.

De siste årene har rekordmange meldt seg ut av Den norske kirke. I fjor: Over 41.000 nordmenn. Så langt i år har knapt 4.500 meldt seg ut.

– Interessant

– Hvor interessert er kirken i å vite hvorfor folk går ut?

– Det er opplagt interessant å vite hvorfor noen melder seg ut, for det vet vi faktisk ikke, sier Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet.

Flere ganger har Kifo – Institutt for Kirke-, Religions- og Livssynsforskning – henvendt seg til Kirkerådet og spurt om å få gjennomføre en undersøkelse.

Lovverket er det største hinderet, ifølge Ole Inge Bekkelund, direktør i avdeling for kirkeordning i Kirkerådet:

LES OGSÅ: Satte rekord i inn- og utmeldinger

Hinder

– Når folk har meldt seg ut er de ute av vårt medlemsregister. Vi tar vare på statistikk, men Personopplysningsloven og Kirkeloven hindrer oss i å ta vare på opplysninger om personer som ikke er medlemmer. Det er den enkle forklaringen.

Bekkelund sier at Personopplysningsloven har egne bestemmelser om sensitive opplysninger, og religiøs tilhørighet er blant disse:

– Vårt medlemsregister er derfor sensitivt.

LES OGSÅ: Skal vurdere ansattes utmeldinger

Nyttig

Kifo er klar til å gjennomføre undersøkelsen, ifølge forsker Pål Ketil Botvar. Det finnes svært lite data fra før om hvorfor folk melder seg ut.

– Det er nyttig å vite om de ulike motivene. Noen kan være så konkrete at det handler om hvordan man blir møtt eller man har en dårlig opplevelse i en ­begravelse, for eksempel. For andre er det kirkepolitiske grunner, sier han.

LES OGSÅ: Fire av ti sier Norge er et kristent land

Tror ikke

Hva gjøres i våre ­nabolands søsterkirker som også har mange utmeldinger?

Danmark: Christina Øager intervjuet 115 tidligere medlemmer av Folkekirken til et religionssosiologisk arbeid. To hovedgrunner peker seg ut ifølge Kristeligt Dagblad:

De oppfatter Folkekirken som en forening for de rettroende.

De tror rett og slett ikke på treenighet, jomfrufødsel eller en allmektig Gud.

Nærmere 25.000 forlot Folkekirken i Danmark i fjor. Det er et rekordhøyt tall. Man antar at en kampanje som Ateistisk selskap sto bak bidro. De opprettet en nettside der man enkelt kunne melde seg ut.

Vil ha svar

Sverige: I vår skal Svenska kyrkan gjennomføre en undersøkelse for å vite grunner til at folk melder seg ut, skriver svenske Dagen. Den forrige ble gjort for ti år siden.

I fjor forlot nærmere 86.000 medlemmer Svenska Kyrkan. En årsak kan være pengeskandalen i kirkens utenlandsarbeid. I fjor vår ble det avdekket 1,5 millioner kroner gikk til reise og representasjon de siste fem årene.

I Sverige tar enkelte prester kontakt med dem som har meldt seg ut – enten direkte eller med brev – og spør hva som er grunnen. Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig kjenner ikke til om norske prester gjør noe tilsvarende.

LES OGSÅ: 15.000 meldte seg ut på fire dager

Flere grunner

Norge: Hun tror at flere som har meldt seg ut av Den norske kirke de siste årene har gjort det på grunn av vigsel for likekjønnede – både de som har vært for og de som har vært imot. I fjor kom dessuten en enkel mulighet til å melde seg ut på nettet.

I en representativ undersøkelse som Human-Etisk Forbund gjennomførte i fjor vår sier 40 prosent av de som svarte at de har vurdert å melde seg ut av Den norske kirke. Det er syv prosentpoeng flere enn i 2012.

På nett

Kirken kan gjennomføre en bred befolkningsundersøkelse for å få svar, men Bekkelund innser at det er tungvint og dyrt.

– Vi har vurdert å utvide selvbetjeningsløsningen slik at folk kan krysse av for sine grunner. Hvis dette er viktig for oss.

– Er du ikke sikker?

– Det må veies opp mot at vi ønsker å ha nettløsningen enkel. Dessuten må vi vurdere kostnadene opp mot hva vi får igjen, sier Ole Inge Bekkelund.

LES OGSÅ: Misjonstopp oppfordrer til utemelding av Den norske kirke

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter