Religion

Får ikke registrere livssyn

Prestene i Forsvaret vil tilpasse seg det religiøse mangfoldet, men får ikke spørre soldater om tro eller livssyn.

Bilde 1 av 2

Sjefen for forsvarsprestene bør samle inn informasjon om militærpersonellets religiøse tilhørighet. Slik lyder anbefalingen fra et utvalg av tros- og livssynseksperter. Det siste året har de, en kirke og religionsrådgiver, islamrådgiver og livssynsrådgiver, besøkt militæravdelinger i Norge og utenlands. De har sanket tips til hvordan forsvarsprestene kan tilby en bredere tros- og livssynstjeneste.

LES MER: Ikke-troende erstatter presten

Må gjette seg til tro

Selv om den endelige rapporten først blir klart om ett år, har arbeidet så langt resultert i 20 anbefalinger. De faller i god jord hos feltprost Alf Petter Hagesæther.

– Vi har hatt lyst til å kartlegge tro og livssyn lenge. Særlig er det til hjelp når liv går tapt under oppdrag. Nå må prestene våre nærmest gjette seg til hvilken tradisjon og tro den avdøde tilhørte. Det er en ubehagelig situasjon, særlig for prestene som opplever dette ute i feltet.

I fjor skrev Fritanke at norske soldater som dør kan få en kristen begravelse, selv om de er ateister og egentlig ville ha ønsket noe annet. Det mener Forsvaret og Feltprestkorpset er uheldig, men de viser til at Datatilsynet setter foten ned for å registrere alles tros- og livssynstilhørighet. Terskelen for å gå mot hensynet til personvernet er svært høy, ifølge jurist i Datatilsynet, Kim Eilertsen.

– Hvilket livssyn man har skal være en privatsak. Det er personlig og påvirker ikke jobben militærpersonellet gjør, sier han.

LES MER: Slik snakker de om kvinner i militæret

Krever samtykke

I dag oppfordres militærpersonell som drar ut på særlig risikable oppdrag til å skrive hvordan de ønsker en eventuell seremoni dersom de skulle dø. Problemet er at det ikke brukes av alle, nettopp fordi det er frivillig.

– Men de registrerer religiøs tilhørighet i Storbritannia, og vi mener å ha gode nok grunner til å få lov til å gjøre dette, sier Hagesæther.

I Storbritannia har de lagt til rette for at opplysningene om tro og livssyn registreres i et obligatorisk skjema. Der er det også et felt for ikke-troende.

– Er den norske personvernloven strengere, Kim Eilertsen?

– Den er strengere enn gjennomsnittet i andre land i Europa. Jeg kjenner ikke til hvordan de gjør dette i England, men regner med at de har ordnet en spesiallov, med en stødig politisk begrunnelse bak. De har mange, store utenlandsoppdrag og en tverrkulturell befolkning med ulike religioner, og mener kanskje at hensynet til å gjøre det riktig er viktigere enn folks rett til ikke å velge å dele sensitive opplysninger.

– Kan feltprestene likevel gjøre noe for å få til et tros- og livssynsregister?

– Da må de enten skaffe seg et annet grunnlag enn personvernloven. Hvis de ikke finner den i lover vi allerede har, kan de kan henvende seg til Forsvarsdepartementet og undersøke om de kan legge tilrette for en spesiallov.

LES MER: – Mange soldater ønsker ikke-kristne seremonier

Religiøst mangfold

Feltprosten understreker at anbefalingene fra tros- og livssynsekspertene ikke er endelige.

– Jeg forholder meg til dem, men de blir ikke realitet før vi går i gang med en omorganisering som knytter seg opp til dette. Det starter tidligst om ett år, sier Forsvarsprestesjefen.

– Har Datatilsynets avslag for mange år tilbake vært en unnskyldning for ikke å ta tak i dette?

– Nei, snarere tvert imot. Vi har selv tatt ansvar for å finne ut av hvordan vi kan dekke det religiøse behovet. Ønsket om å kartlegge tros- og livssynstilhørighet har kommet i kjølvannet av utvalgets anbefalinger og er ikke nytt.

I 2009 la Feltprosten fram en utredning om religiøst mangfold i militære, basert på en høringsrunde rettet mot flere tros- og livssynssamfunn. Forsvarsprestene har også vært i dialog med Islam Råd Norge, Human-Etisk Forbund og representanter for katolikkene.

Rett før jul deltok Feltprestene i en øvelse der soldater som kom til båremottaket var muslimer og kristne.

– Det er en av måtene vi prøver å tilpasse oss mangfoldet på, sier Hagesæther.

LES MER: Veronica Orderud vil bli fengselsprest: – Innsattes behov for prester er stort

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion