Nyheter

Får ikke mer penger til kirkevedlikehold i Oslo

Oslo byråd bevilger 20 millioner til vedlikehold av kirker i 2017 og legger ikke opp til noen økning i framtiden. Fellesrådet fortviler og kaller byrådet­ ambisjonsløst.

Bilde 1 av 2

– Forfallet på kirkene i Oslo er galopperende. Kommunens svar er 0 kroner ekstra. Det er dramatisk mindre enn hva det forrige byrådet bevilget, sier Jørn Lemvik, leder i Kirkelig fellesråd i Oslo, i en pressemelding.

Kirkelig fellesråd i Oslo, som har ansvar for alle de 65 kirke-
byggene i kommunen, får 20 millioner til rehabilitering. Planen er å bevilge det samme beløpet­ også i 2018, 2019 og 2020. Det er heller ikke gitt noen øremerkede midler­, slik det ble gjort ved to anledninger i forrige byrådsperiode­, skriver fellesrådet­.

LES OGSÅ: Fjernet sykehjemsprester– gir 4,7 millioner til åndelig arbeid i stedet

– Går på sikkerheten løs

Ifølge pressemeldingen er forfallet i kirkene i Oslo dokumentert i detalj overfor kommunen.

– Det går på sikkerheten løs. I dag må kirken i Oslo bruke det meste av ressursene på å forhindre steinras. Senest denne uken måtte vi sikre et av tårnene på Frogner kirke med lastestropper for at steiner ikke skulle falle ned på gaten, sier Lemvik.

Kirkeloven fastslår at kirkelig fellesråd i hver kommune er ansvarlig­ for bygging, drift og vedlikehold av kirker. Det er imidlertid kommunen som bevilger­ penger til fellesrådet.

– Byrådet demonstrerer at de ikke har noen ambisjoner for kirkene i byen, som engasjerer tusenvis av borgere hver eneste uke, sier Lemvik.

Erkjenner at behovet er stort

Oslos byråd for kultur, Rina Mariann Hansen (Ap), innrømmer kirkevedlikehold er en stor utfordring for kommunen.

– Det store rehabiliteringsbehovet som er, kan ikke løses, hverken med 20 eller 30 millioner kroner. Det er et så enormt tall, så det vil ta veldig mange år å løse dette uansett. Da er selvsagt 30 millioner mer enn 20 millioner kroner, men nå er det nå en gang 20 millioner som ble forslaget, sier Hansen til Aftenposten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter