Nyheter

Får 27 millioner til ideellpensjon

Ideelle velferdsleverandører får tilskuddsordning for å dekke pensjonskostnader.

Klagene fra ideelle organisasjoner har kommet gang på gang:

Vi tapte anbudet fordi våre pensjonskostnader er mye høyere enn de kommersielles.

Nå vil Solberg-regjeringen opprette en tilskuddsordning for å dekke pensjonskostnader for ideelle og andre virksomheter som har levert lovpålagte spesialisthelsetjenester og statlige barneverntjenester.

– Dette er et ledd i regjeringens arbeid for å bedre rammevilkårene for ideelle virksomheter og det er godt nytt for virksomheter med lange tradisjoner for samarbeid med det offentlige, sier helseminister Bent Høie (H).

LES MER: Rydder plass for ideelle velferdstilbydere 

Ansvar

I Virke er gleden noe dempet:

Jeg er glad for at regjeringen slår fast at staten tar ansvar for ideell sektors pensjonskostnader og følger opp Hippe-utvalgets anbefalinger. Dette er avgjørende viktig for fremtiden til ideell sektor, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen.

LES MER Ideelle ble for dyre

Knekkpunkt

Hippe-utvalget, som leverte sin rapport i fjor, så på helse- og sosialaktører som har avtaler med staten.

– Det er positivt at regjeringen er enig om at ideelle skal kompenseres for sine utgifter. Hippe-utvalget beregnet det til en årlig kostnad for staten på 120 millioner kroner. Men regjeringen bevilger bare 27 millioner kroner. Det kan skyldes at de setter et knekkpunkt for denne ordningen som er for lavt, sier Janka Holstad, divisjonsdirektør for behandling i Blå Kors.

I forslaget legges det opp til at knekkpunktet for kompensasjonen settes til 2010.

– Virke mener knekkpunktet må settes til 2018, slik at skjæringspunktet for kompensasjonsordningen settes til det samme tidspunktet som ordningen trer i kraft. Løsningen som ligger på bordet løser ikke saken fullt ut, sier Hammer Madsen.

Høring

Tilskuddsordningen helseminister Høie presenterte i statsbudsjettet for 2018 er sendt på høring. I høringen skal både forslag til lov og forskrift behandles. Høie ønsker å etablere ordningen neste år.

Tilskuddet skal dekke kostnader som oppstår for virksomheter som har hatt offentlig tjenestepensjonsordning. Kostnadene oppstår i fremtiden, men skyldes at de ansatte tidligere har opparbeidet rettigheter til et garantert pensjonsnivå. Derfor omtales dette som historiske pensjonskostnader.

Vilkår

Ordningen er i stor grad basert på rapporten fra Hippe-utvalget, sier Helsedepartementet.

Utvalget anbefalte at staten dekker deler av kostnadene som oppstår i fremtiden. Dette skyldes at det helt fra 1970-tallet og ut på 2000-tallet ofte var en felles oppfatning om at ansatte i de ideelle virksomhetene skulle ha samme vilkår som ansatte i det offentlige, også offentlig tjenestepensjonsordning. De virksomhetene som bærer med seg kostnadene fra denne perioden konkurrerer i dag med virksomheter uten slike forpliktelser.

Gjennombrudd

Blå Kors, som er en stor leverandør av rusbehandling, mener Solberg-regjeringen også burde fulgt Hippe-utvalgets forslag om at Statens pensjonskasse skal overta pensjonsforpliktelsene.

– Dersom staten først har sagt at de har ansvaret for disse kostnadene, bør de også overta forpliktelsene, sier Holstad.

Selv om Blå Kors ønsker seg mer, er Holstad glad for steget Høie nå tar.

– De høye og uforutsigbare pensjonskostnadene truer selve driftsgrunnlaget for ideelle velferdsleverandører i Norge. Dette er et gjennombrudd for de ideelle aktørene som Blå Kors, og et stort skritt i riktig retning.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter