Nyheter

Fanget 
i limbo i Hellas

Hellas avventer returer til Tyrkia. Esomler med relokaliseringen. I mellomtiden sitter 60.000 flyktninger fanget i limbo.

Ifølge avtalen mellom Eog Tyrkia skal tusenvis av flyktninger og migranter returneres fra Hellas til Tyrkia. Men greske myndigheter er avventende.

I mai slo en gresk ankeinstans for flyktningsaker fast at Tyrkia ikke er et trygt land og har derfor nektet retur av flyktninger til landet. Den greske migrasjonsministeren Yiannis Mouzalas har uttalt­ at denne saken gjør det vanskelig for Hellas å oppfylle returavtalen.

Dårlige forhold

Dermed sitter 60.000 flyktninger fast i Hellas. Mens de venter på avklaring av asylsøknader og en eventuell relokalisering til andre EU-land, holdes de i flyktningleirer som av flere aktivister og organisasjoner sammenlignes med fangeleirer.

Forholdene i leirene skal være svært dårlige, og de siste ukene har flere internasjonale medier rapportert om opptøyer og bråk både blant de ventende flyktningene, og mellom lokale og flyktninger. Al-Jazeera meldte i forrige uke at opptøyene i hovedsak skyldes frustrasjon over den trege asylprosessen.

LES OGSÅ: Her er flyktninger en vinneroppskrift

Færre ankomster

I fjor kom 856.723 flyktninger og migranter til Hellas. De aller fleste tok sjøveien fra Tyrkia. Til sammenligning har det til nå i år ankommet 158.937. Nedgangen regnes som en konsekvens av avtalen mellom Tyrkia og EU, og de stengte grensene nordover langs den såkalte «Balkanruten».

I juni i år kom 1.450 flyktninger til Hellas. Det er en nedgang på hele 95 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

LES OGSÅ: Disse barna kan få bli, mens foreldrene kastes ut av Norge

Økende til Italia

Samtidig øker antallet flyktninger og migranter som finner veien til Italia. I juni kom 22.500, som er en økning på 24 prosent fra måneden før, viser tall fra EUs grensebyrå Frontex. I løpet av første halvår av 2016 ankom 69.500, det er nesten like mange som samme periode i fjor.

17 prosent av de som kommer sjøveien fra Nord-Afrika er fra Nigeria. Deretter følger Eritrea og Sudan.

De fleste av dem som kommer denne veien er migranter på jakt etter arbeid, og har dermed ikke flyktningstatus. Disse blir bedt om å reise hjem.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter