Nyheter

Falt gjennom to etasjer da huset kollapset

Tobarnsmoren Harsa Laxmi (44) frykter sykdom på grunn av mangel på rent vann. Kirkens Nødhjelp sier Nepal vil trenge hjelp i mange år fremover.

Bilde 1 av 2

Over 6.000 er bekreftet døde. 130.000 hus har rast sammen og 85.000 hus er skadet. Skjelvet som målte 7,8, og rammet Nepal forrige helg, har skapt store ødeleggelser i det fattige asiatiske landet.

Overlevde fall

Tobarnsmoren Harsa Laxmi, som bor i Harsiddhi i regionen Lalitpur utenfor Katmandu, overlevde på mirkaluløst vis da jordskjelvet rammet.

– Jeg var i annen etasje og vasket klær da jordskjelvet inntraff. Jeg rakk ikke engang å komme meg til trappen før hele huset raste sammen, sier Laxmi.

LES OGSÅ: Kirkemuren kollapset

Hennes mann og svigerforeldrene befant seg i første etasje. Alle, også hennes lille baby, kom seg ut.

– Det var et mirakel. Når du ser ruinene av huset skulle ingen tro at noen som var der inne kunne overleve. Vi er uendelig glad for at vi klarte oss, men samtidig mistet vi alt vi eide, forteller Harsa.

Frykter Haiti-tilstander

Som så mange andre lever hun og familien under enkle plastpresenninger, men det er ikke alle som har det engang. Vannet de har tilgang på er langt fra rent.

– Datteren min på fire år er blitt syk, og jeg er redd for at vi alle skal bli det, sier Laxmi.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det er en bekymring Kirkens Nødhjelp deler. Arne Grieg Risnæs, Kirkens Nødhjelps pressekontakt i Nepal, forteller at situasjonen er kritisk. Svært mange mangler rent vann, og sanitærforholdene er forferdelige. Folk som for inntil seks dager siden hadde et hjem har ikke noe annet å gjøre enn å gjøre fra seg der de står og er.

– Det betyr også umiddelbart en stor fare for sykdomsspredning. Vi har ikke hørt om epidemier av noe slag, men mange er syke. Vi frykter at det kan utvikle seg som på Haiti etter jordskjelvet, der koleraen ble veldig dødelig, sier Risnæs til Vårt Land.

LES OGSÅ: Nepal: Trenger milliarder for å gjenoppbygge landet

Vannrenseutstyr, latriner og hygieneartikler er nå på vei fra Kirkens Nødhjelps beredskapslagre.

– Ofte vil så enkle ting som at folk får såpe og bøtter være til god hjelp. Det er basisting de trenger, forteller Risnæs.

Barna er veldig redde

I Katmandu har langt de fleste nå fått hjelp, men det er mange hardt rammede i mer avsidesliggende landsbyer, der hjelpen i liten grad har nådd frem. Noen av Risnæs' kolleger dro i dag til regionen Gohrka, der nær samtlige hus er jevnet med jorden, og behovet for hjelp er enormt.

– Nepal er et svært fattig land. Tragisk nok så har befolkningen mistet det lille de hadde. De trenger alt for å komme seg på bena, sier Risnæs.

Han berømmer det nepalske folket for sin sterke overlevelsesevne. Mange har mistet sine kjære, mange flere har mistet alt de eier.

– Det er vondt å høre og se hvordan frykten sitter i dem flere dager etter skjelvet. Selv om de har et hus som står så tør de ikke flytte inn. Senest i natt var det et ganske kraftig etterskjelv. Folk er dypt traumatiserte, sier Risnæs.

LES OGSÅ: Buddhas heimland rista sund

– Hva med barna?

– Barn vil jo være barn selv i en katastrofe. De smiler og ler, men vi hører at de er veldig redde. Spesielt på nettene så er det mye frykt og mareritt. Det skal ikke mer til enn en lastebil som drønner forbi, så blir barna redde og løper til foreldrene sine.

– Vil trenge hjelp i årevis

Nepals finansminister har anslått at landet trenger 15 milliarder til gjenoppbygging, melder NTB. FN har bedt verdenssamfunnet om 415 millioner dollar, noe som tilsvarer 3,1 milliarder norske kroner, for å støtte nepalske myndigheter med å gi nødhjelp til befolkningen de neste tre månedene.

Men ifølge Risnæs i Kirkens Nødhjelp vil det gå lang tid før Nepal er skikkelig på føttene igjen.

– Jeg har vært på flere tidligere katastrofer, og det er klart at Nepal vil trenge hjelp i mange år fremover etter en katastrofe av dette omfanget. Det er helt enorme ødeleggelser. Det vil helt åpenbart kreve en enorm innsats fra det internasjonale samfunnet, sier Risnæs.

LES OGSÅ: Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal

– Frykter fremtiden

Men i første omgang handler det om å sørge for at de som overlevde jordskjelvet, også overlever i dagene, ukene og månedene som kommer.

– Jeg trodde at vi alle skulle dø da huset raste, men nå er jeg nesten like redd for hvordan vi skal klare oss i tiden fremover, sier Harsa Laxmi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter