Nyheter

Fader Johannes risikerer å bli avsatt innen jul

Fader Johannes trues med permanent suspensjon av Konstantinopel. Nå søker Hellige Nikolai menighet mot Russland.

Fader Johannes, en av de mest prominente ortodokse representantene i Skandinavia og prest i Hellige Nikolai menighet, kan miste kappe og krage før jul. Årsaken er konflikten mellom fader Johannes og erkebiskop Jean i Paris, som har intensivert seg ytterligere de siste ukene.

LES MER: Fader Johannes nekter prosten å holde gudstjeneste.

Permanent oppsigelse

– Fader Johannes er suspendert, og har derfor ikke lov til å utøve sitt presteembete. Men han gjør det likevel. Når han bryter med kanonisk rett på den måten, kan resultatet bli en permanent utestengelse, sier prost Angel, som er erkebiskop Jeans representant i Stockholm, til Vårt Land.

Han forteller at erkebiskop Jean har sendt et brev til patriarkatet i Konstantinopel, der han ber dem behandle saken om fader Johannes.

– Jeg regner med at synoden vil behandle saken i løpet av november. Det er meget mulig at fader Johannes mister retten til å være prest for godt og reduseres til lekmann, forteller prost Angel.

Ekskommunisert

I tillegg til fader Johannes' suspensjon, har hele menighetsrådet i Hellige Nikolai menighet blitt ekskommunisert fordi de støtter fader Johannes.

– Men vi har ikke fått en ordentlig begrunnelse, ei heller beskjed om hvor lenge ekskommunikasjonen skal vare. Dette er et knep for at vi skal bøye oss for erkebiskopen, som etter min mening er totalt inkompetent til å lede en organisasjon, sier sekretær i menighetsrådet i Hellige Nikolai menighet og professor i filosofi ved Universitetet i Oslo, Torstein Tollefsen.

LES MER: Fader Johannes suspendert.

Storpolitikk

Forrige uke erklærte nemlig patriarken i Moskva at kirken ikke lenger vil dele sakramentsfellesskap med Konstantinopel. De to sentrene for den ortodokse kirke har stått i en maktkamp i mange hundre år, men konflikten blusset opp da Konstantinopel i høst anerkjente den ukrainske utbryterkirken, og dermed tok parti mot Russland i Krim-konflikten.

Nå kan det synes som om uenigheten om Hellige Nikolais menighet blir en del av den storpolitiske konflikten mellom den russisk-ortodokse kirke og patriarkatet i Konstantinopel.

Hellige Nikolais menighet søker seg nå mot den serbisk-ortodokse, og dermed den russisk-ortodokse kirke. Menigheten er nemlig på jakt etter nye beitemarker, forteller Torstein Tollefsen.

– Vi vil helst komme oss vekk fra det tyrkiske pavedømmet, som jeg kaller Konstantinopel, og inn i en annen kirke. Den russisk-ortodokse kirke er et godt alternativ. Og etter at konflikten mellom Konstantinopel og Moskva har blitt så tydelig, håper jeg det er sannsynlig at den russiske eller serbiske kirke vil ta et dristig skritt, og godta oss, sier Tollefsen.

– Plager det deg at den russisk-ortodokse kirke har så tette bånd med Putin?

– Nei, ikke i den saken. Utbryterkirken i Ukraina er et rent nasjonalistisk prosjekt, og den russiske kirke har rett til å gjøre krav på sitt udelte territorium. Konstantinopel bør ikke blande seg inn i det, sier Tollefsen.

LES MER: Erkebiskopen ville møte Johannes, men møtte en stengt dør.

Åpent brev

Nylig sendte prost Angel et åpent brev til fader Johannes der han lister opp erkebispesetet i Paris' anklager mot ham.

«Du startet å konspirere da du ikke lykkes med å bli biskop i Skandinavia. Derfor vendte du deg imot dine yngre brødre i Kristus – fordi de var under erkebiskopens styre, mens du ønsket at de var direkte under deg», skriver prost Angel i brevet til fader Johannes.

Han hevder at fader Johannes «utnytter sine tidligere meritter» og presenterer seg som «en martyr» mens han «fortsetter å lyve om at han er den legitime representanten for den ortodokse kirke i Norge».

I tillegg hevder prost Angel at fader Johannes har nektet å levere alterduk og myrra tilbake til Paris, og at han prøvd «å bruke dem som en del av en transaksjon for å bli gjeninnsatt som prest».

LES MER: Brudd mellom Moskva og Konstantinopel.

Sakens gang

I januar i år meldte fader Johannes Hellige Nikolai menighet ut av erkebispedømmet i Paris. Dette førte til en suspensjon av fader Johannes. Denne ble opphevet i april, men gjeninnført i mai, etter at fader Johannes nektet å møte erkebiskop Jean da han kom for å besøke menigheten, som Vårt Land meldte i våres.

Uenigheten mellom Fader Johannes og erkebiskopen har bakgrunn i en uenighet om en nystartet ortodoks menighet i Bergen, under en ny prest: Theodor Svane. Mens Fader Johannes ønsker at fader Theodor skal være underlagt ham, har erkebiskopen utnevnt Fader Theodor til prest for en egen, selvstendig menighet.

Ingen bispeønsker

Menighetsrådsmedlem Tollefsen mener erkebiskopens opprettelse av en egen menighet i Bergen under fader Theodor Svane er svært problematisk.

– Erkebiskopen forstår ikke hvordan den norske trossamfunnsloven fungerer. Man kan ikke bare dele en frimenighet i to fordi man ønsker det. Medlemmene må selv individuelt melde seg inn i den nye menigheten hvis de ønsker det. Og det ønsker ikke kirkeforeningen i Bergen, sier Tollefsen.

– Prost Angels brev påstår at konflikten handler om at fader Johannes ønsker å være biskop i den ortodokse kirke i Norge?

Det er bare sladder. Jeg tror ikke fader Johannes ønsker å være biskop. Men vi ønsker å bevare Nikolai-menigheten som en enhet så lenge våre medlemmer i Bergen ønsker å tilhøre den, sier Tollefsen.

Vanskelig

Mens Torstein Tollefsen tror det er gode muligheter for at Hellige Nikolai menighet kan bli en del av den russisk-ortodokse kirke, er prost Angel mer skeptisk.

– Jeg tror det er et alternativ i fader Johannes' hode, og jeg vet han har snakket om den serbisk-ortodokse menigheten som et alternativ. Hvis en annen biskop godtar fader Johannes som prest mens han er suspendert, bryter han grovt med kirkens kanon, sier prost Angel.

Fader Johannes ønsket ikke å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter