Religion

– Facebook-faste er irrelevant

– Å droppe Facebook gjør hverken noe for den enkelte eller for Guds rike, mener prest Gaute Granlund. Han reagerer på at prestekollegaer annonserer at de logger av sosiale medier.

Bilde 1 av 3

– Det å legge ut på Facebook at man skal faste fra Facebook er ironisk som fariseeren i tempelet som takker for at han ikke er som de andre, sier sokneprest på Røst, Gaute Granlund.

Han presiserer at han gjør seg overdrevent sur når han tolker sine avholdende prestekollegaer på denne måten.

– Intensjonene bak fasten er nok gode, men det blir så tilfeldig og irrelevant. Det gjør ingenting, verken for Guds rike eller for den enkelte, om man er på Facebook eller ikke, sier Granlund.

Selv har Granlund forsøkt å faste fra kaffe og søtsaker, uten at det ga mersmak.

– Det virket mot sin hensikt. Jeg endte med å fokusere mer på det jeg ga avkall på enn jeg gjorde­ når jeg ikke fastet, sier han.

Granlund mener likevel at velstående nordmenn har godt av å øve seg på noe annet enn fest, og at fasten har potensial til å bety noe utenfor gudstjenestelivet.

– I våre komfortable middelklasseliv har vi mistet spennet mellom fasten og festen. I historisk perspektiv er det ingen som har hatt det bedre enn oss akkurat nå. Finnes det måter å reflektere over dette og som er viktigere og mer relevant enn å skru av sosiale medier? spør han.

– Flere faster

Tore Laugerud, prest i Areopagos, har inntrykk av at stadig flere velger å faste.

– Det viser at det er en lengsel etter fordypning. Mange har kommet på sporet av at faste kan være en vei til frihet fra det materielle, sier han.

Han tror også at fasten kan ha en viktig funksjon i et samfunnsperspektiv.

– Faste er det eneste som kan fri oss fra forbruket vi er vant til, enten det er mat ­eller annet forbruk, og skape en bærekraftig livsstil, sier han.

Kristne som faster søker i hovedsak å gjøre noe som bryter med hverdagen, ­mener Laugerud.

– Vi går i en fast tralt resten av året. I fastetiden ønsker man en endring som gjør at man får en påminnelse om at vi nærmer oss påske, sier han.

Renselse

Mange søker også å oppnå en renselse gjennom fasten.

– Man oppnår en større frihet ved at man trener seg på å si nei. Denne renselsen skaper en større årvåkenhet og åpenhet for budskapet om å følge Jesus, sier han.

I protestantiske Norge har vi ingen felles fasteregler slik som i katolsk og ortodoks tradisjon, dermed blir det opp til den enkelte å finne ut hva man skal faste fra.

– Det handler om å velge bort noe som merkes og som river litt, sier han.

Han mener Facebook-faste ikke trenger være en dum idé:

– For en som ofte er på ­Facebook vil det være en voldsom endring å logge av. Det vil jeg tro er en ganske effektiv form for påminnelse, sier han.

– Hva faster du selv fra?

– Noe jeg merker godt, men jeg har ikke lyst til å si hva. Jeg har ikke lyst til å utbasunere og vise meg fram, sier Laugerud.

Frigi tid

Sokneprest i Sund menighet i Hordaland Kjell-­Asle Børnes er en av dem som har annonsert på Facebook at han ikke vil være å finne der fram til påske.

– Granlund synes det er ironisk at faste-meldingene på ­Facebook samler likes. Hva tenker du om at din egen fasteoppdatering er din mest populære post det siste halve året?

– Jeg har jo ikke sjekket, så det visste jeg ikke. Jeg ville bare opplyse de jeg vanligvis kommuniserer med på Facebook om hvorfor jeg ikke vil være til stede der den neste måneden, sier han.

For Børnes handler fasten om å omprioritere og bruke mindre tid på uviktige ting som Facebook og TV.

– Da får jeg forhåpentligvis litt mer tid familie og venner og til stillhet og ettertanke. Det er den store mangelvaren i vår tid, i hvert fall i mitt liv, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion