Nyheter

Fabian: – Ja til hjertet!

Ordføreren ber kirken spørre folket.

Bilde 1 av 2

Oslo-ordfører Fabian Stang slår nå ring om hjertet utenfor domkirken.

Kirkelig fellesråd har bedt om at det blir fjernet.

– Uklokt, mener Stang.

– Domkirken og området rundt ble et svært viktig sted for både troende og ikke-troende etter 22. juli. Vi som kjente på sorgen og fikk lov til å være sammen om å legge ned blomster og holde rundt hverandre, har et veldig sterkt forhold til stedet. Jeg tror derfor det vil være klokt av kirken om de spør folk som var der i de vonde dagene, hva de mener, før man tar en beslutning på om hjertet skal fjernes eller ikke. Hjertet betyr så mye for så mange at det kan være uklokt å ta det bort, sier han til Vårt Land.

– Kommunens bestilling

Begrunnelsen er at parken der hjertet står skal rustes opp. Kirkelig fellesråd ga først kunstneren Espen Hilde frist med å ta bort hjertet til 1. september. Men kirkeverge Robert Wright sier fristen ikke er absolutt. Han mener også at kirken nå kun effektuerer kommunens bestillinger.

– Så det er kommunen, ikke kirken, som vil dette?

– Det er jo kirkelig fellesrådet som må håndtere kommunenes vedtak, siden vi forvalter domkirkeparken. Men Oslo kommune kom med en klar uttalelse om at de ikke ønsket å ha et minnesmonument i Oslo. Og hvis kommunen nå ser annerledes på saken, skal vi ta konsekvensene av det til han til Vårt Land.

Stang sier det er riktig at kommunene «har vært veldig klare på at vi skal ha ett minnesmerke i Oslo, og ett ved Utøya».

– Men det betyr ikke at ikke mange fortsatt går til rådshusplassen og kjenner på det samholdet som vi hadde i forbindelse med rosetoget, og tilsvarende går til domkirkeområdet og kjenner på samholdet der. Da har dette hjertet blitt et symbol for mange, og da tror jeg det er klokt av kirkelig fellesråd å høre med folket før man fjerner det, sier han.

Uenige osloborgere

Osloborgerne som haster forbi domkirkeplassen i morgenrushet er på ingen måte enig med Kirkelig fellesråds beslutning om å fjerne det røde hjertet som ble satt opp uten for Oslo domkirke til minne om 22. juli.

Blant reaksjonene som Vårt Land møter er disse:

– Hjertet det bør få stå!

– En svært spesiell beslutning.

LES SAKEN: Kirken vil fjerne 22. juli-minnesmerke.

Stilbrudd?

For uansett om det er et minnesmerke på Utøya, eller ved Høyblokka, er det riktig å ha et sted her også, mener de.

Det var her Oslos borgere samlet seg etter bomben i Oslo sentrum og skytedramaet på Utøya.

– Det skjedde store nok ting ved domkirken. Det var dette som ble samlingspunktet sier Ella Ghosh til Vårt Land, og bemerker at hjertet «bryter litt med stilen» på bygningene rundt.

– Det er jo et litt «barnslig» minnesmerke. Men det passer godt at det ikke superhøytidelig. Mange av de rammede var nettopp barn og tenåringer, påpeker hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Får ikke stå evig

Kirkelig fellesråd mener uansett at monumentet ikke kan stå til evig tid:

– Det er ikke et problem for oss at dette står et år til, til femårsmarkeringen for 22. juli. Men vi får også reaksjoner fra de som synes dette hjertet er litt «rart». Så hvis man skal ha dette som et formelt minnessted, er forholdene ugreie. Men at det kan stå et års tid, til femårsmarkeringen for 22. juli, synes jeg er helt greit.

– «Litt rart», sier du. Er ikke hjertet fint nok?

– Hvis dette skal være et monument kreves det en annen regulering. Men det er jo litt av problemet: Er dette et monument, eller hva er det for noe?

– Hva mener du, Fabian Stang: Er dette et monument eller ikke?

– Hvis man ønsker, kan man alltid problematisere. Men for meg er det et hjerte, og vi har fra kommunens side ingen problemer med at det blir stående, inntil videre.

– Inntil videre, sier du?

– For min del må det gjerne stå permanent. Wright behøver ikke være redd for at de skal få problemer med reguleringsplaner. Det har ordføreren sagt.

Reaksjoner

Både kunstneren og lederen i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyseland, reagerer på idéen om å fjerne hjertet.

– Dette viser en manglende innsikt i viktigheten av budskapet, uttaler kunstneren Espen Hilde til Dagbladet.

Også AUF-leder Mani Hussaini reagerer.

– Hvis skulpturen likevel skulle bli fjernet håper vi den kan settes opp et annet sted, slik at alle kan fortsette å legge ned blomster og tenne lys ved den, sier AUF-lederen til Dagbladet.

Vårt Land kommer tilbake med mer

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter