Nyheter

Få omskjæringer ved norske sykehus

Regjeringen anslo 2.000 i året. Så lang i år er antallet kun 30.

Landets offentlige sykehus har hittil i år utført vel 30 omskjæringer.

Tall fra Norsk pasientregister, helseregionene og de største helseforetakene viser oppsiktsvekkende lave antall operasjoner, skriver Dagsavisen.

LES MER: Rydder opp i omskjæringsstrid

Få jøder

I perioden mellom 1. januar og 30. april ble det registrert elleve omskjæringer på landsbasis. Sørlandet sykehus foretok fem omskjæringer i perioden fra mai til juni, og i Østfold har ti nyfødte gutter blitt omskåret til nå.

Regjeringen anslo et behov for 2.000 omskjæringer hvert år da Stortinget i juni i fjor vedtok å innføre ordningen. Tallet var basert på antall fødsler av muslimske gutter i Norge hvert år. Det er også tradisjon for omskjæring av nyfødte jødiske gutter, men antall jøder i Norge er svært lavt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Til utlandet?

Ikke alle sykehus tilbyr rituell omskjæring, og løsningen da er at det offentlige kjøper tjenester ved private klinikker eller henviser til andre sykehus. Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål og Akershus universitetssykehus har ventelister på henholdsvis 55 og 60 gutter. Ullevål vil starte tilbud med omskjæring til høsten. Ullevål og Ahus er ventet å være de sykehusene som vil få størst etterspørsel om omskjæring, så de lave tallene som er registrert på landsbasis til nå, kan endre seg.

Men Trond Markestad, leder i Rådet for legeetikk og professor i barnemedisin, synes de lave tallene er interessante. Han ønsker å vite om forklaringen er at foreldre fortsatt tar med seg nyfødte til utlandet for å få utført inngrep der.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter