Nyheter

Få kvinner 
i spillbransjen

Spillindustrien domineres av menn, men bransjen er i utvikling. – Det er viktig å få inn flere ulike stemmer, sier spillutvikler.

– Spillbransjen er absolutt mannsdominert. Jeg er vant til å være alene som kvinne, i hvert fall på ledernivå, sier Ellen Lyse Einarsen, leder for spillavdelingen i teknologifirmaet The Future Group.

– Men det er tegn til positiv utvikling. Hver gang jeg er på spillmessen Game Developers Conference i San Francisco, blir vi alltid glade når det er kø til dametoalettet. Det skjer heldigvis stadig oftere, sier hun.

LES MER: Like mange kvinnelige som mannlige spillere, men de havner i bakgrunnen

Ifølge Einarsen har det vært noe tilvekst av kvinner siden hun selv kom inn i bransjen i 2007, men det er fortsatt langt flere menn som for eksempel jobber som programmerere eller har lederstillinger. Einarsen er ikke i tvil om at hun ønsker seg flere kvinnelige kolleger.

– Jeg tror det er viktig å få flere ulike stemmer inn på utviklersiden, som kan påvirke avgjørelser om hvilke spill som lages, og hvilke historier som blir fortalt.

LES MER: – Dataspillene lærer barn hva som er typisk for gutter og jenter


Vi blir glade når det er kø til jentedoen. Det er et tegn på positiv utvikling.


Ansvar

Til hverdags tenker ikke Einarsen så mye over at hun er kvinne i en mannsdominert bransje, men hun benytter seg av muligheten til å påvirke holdninger i miljøet når sjansen byr seg.

– Det er viktig å være sitt ansvar bevisst, og si fra når man ser noe som ikke er greit. For eksempel kan man sørge for at en rustning til en kvinnelig spillfigur ikke blir seende ut som en bikini, sier hun.

– Det er kanskje bare en liten dråpe i havet, men jeg tror det er viktig ikke å bli blind for de små tingene og akseptere dem bare fordi det alltid har vært sånn.

LES MER: Lettkledde sexbomber og prinsesser i nød

Spillutvikler-Barbie

Einarsen, som blant annet jobber med rekruttering, mener menn har lavere terskel på å søke stillinger de ikke nødvendigvis har alle kvalifikasjonene til, mens kvinner ikke alltid er like modige.

– De bør gutse litt mer for å komme seg inn i bransjen, og så jobbe beinhardt, sier hun.

Et tegn på at spillmiljøet har blitt mer åpent for kvinner, er at det nylig har blitt lansert en Barbie-dukke med spillutvikling som yrke, komplett med headset og laptop. Den har Einarsen skaffet seg.

– Det er kult at det kommuniseres til unge jenter at dét er et yrke man kan ha.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter