Nyheter

Få kommuner lager veileder til foreldre

Mange steder er ikke radikalisering et problem.

Regjeringen laget en handlingsplan mot radikalisering i 2014. De har også øremerket midler til kommunale tiltak mot radikalisering.

Yngve Carlsson, spesialrådgiver i kommunenes organisasjon KS, sier flere av de store kommunene har laget eller holder på å lage en egen veileder mot radikalisering.

– Det er ikke slik at kommunene rapporterer om dette til oss, men jeg vil anslå at mellom 10 og 15 kommuner lager eller har laget en slik lokal veileder, sier Carlsson.

Blant dem er Trondheim, Kristiansand, Oslo og Bærum.

LES MER: Ber norske lærere lese Koranen

– Ikke et problem

Av landets 428 kommuner er det altså kun et fåtall som har laget et eget lokalt opplegg.

Det er ikke så rart synes Carlsson.

LES MER: Slik tenker en religiøs terrorist

– For veldig mange kommuner er ikke radikalisering et problem, da kan man heller ikke forvente at de skal bruke masse tid og krefter på å lage et lokalt opplegg for det. Da får de heller gjøre det om de ser ­tendenser til at det trengs, sier han.

At kommuner hvor radikalisering er et problem tar tak og lager lokale opplegg, synes Carlsson derimot er svært bra. Spesielt viktig er beredskap, mener han.

– De må vite hva de skal gjøre når det oppdages konkrete ­radikaliseringstilfeller, sier han.

LES MER: Roper vasko om ekstrem kontroll av unge

Til foreldre

Hans inntrykk er at fleste kommunene lager veiledere som henvender seg til institusjoner som jobber tett på barn og unge, som skoler, barnevernet og andre.

Men å rette informasjon ­direkte mot foreldre, slik som Bærum nå skal prøve, synes han også høres ut som en god idé.

– Man vet jo aldri helt hvordan informasjon når ut til de som trenger den, men det høres lurt ut å ta kontakt med foreldre, sier Carlsens.

LES MER: Gudløs skole ga radikalisering

Ønsker informasjon

Kristiansand kommune er en 
av kommunene som har laget en egen kommunal veileder mot radikalisering. Den kom i april.

– Ansatte i etater og institusjoner har vist stor interesse. Det er et behov for kompetanseheving rundt hva radikalisering er og hvordan vi møter hver enkelt sak på en god måte, sier Johanne Marie Benitez ­Nilsen, kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune.

Hun har hatt ansvaret for ­utviklingen av veilederen, som er rettet mot de som jobber tett med barn, unge og voksne, i for eksempel skoler, barnehager, fritidsklubber, barnevernet og NAV.

– Men den kan også brukes av for eksempel familie, venner, kolleger og menigheter som er bekymret over tegn på radikalisering, sier Nilsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter